Miten tunnistat terroristin?

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

FBI:n uudet mahdollisten terroristien tunnistamisohjeet on julkistettu. Ohjeet ovat paikoitellen hölmöjä, mutta ne merkitsevät askelta oikeaan suuntaan.

Osana oikeusministeriön pyörittämää SLATT (State and Local Anti-Terrorism Trainining) -projektia, FBI:n oma CAT (Communities Agaist Terrorism) -ohjelma on lähettänyt tukun ohjeistoja eri ammattilaisille terroristien tunnistamista varten.

Ohjeistot ovat parhaimmillaan järkeviä, kehoittaen työntekijöitä pitämään silmällä asiakkaita, jotka ovat poikkeuksellisen kiinnostuneita julkisten tilojen turvajärjestelmistä, ja jotka ajavat pitkiä matkoja ostaakseen suuria määriä kemikaaleja, polttoaineita, tai vieraillakseen webbikahvilassa. Osasta ohjeet ovat niin epämääräisiä, että ne menettävät merkityksensä: omakin kahvilakäyttäytymiseni on ohjeiston mukaan tulkittavissa epäilyttäväksi.

Jos ohjeet vähentävät lainkuuliaisten muslimien häirintää ja vähentävät väärien ilmiantojen määrää, ne täyttävät tarkoituksensa. Paranoidit ja salaliittohihhulit ovat luonnollisesti repineet asiasta ihokkaansa (fasismi on taas lähempänä, vapaus on vaarassa, valtio jyrää meitin!), mutta turhaan. Jos valvonta on tehokasta, sen ei tarvitse olla täydellisen kattavaa. Viranomaisen, joka tietää mitä etsii, ei tarvitse etsiä kaikkea.

Soundtrack: Men at Work, Overkill.