Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Miten Mitt Romney voi voittaa?

Marko Maunula
Blogit Americana 3.11.2012 14:58

Mielipidetiedustelut eivät povaa hyvää. Presidentti Obama on viime päivinä vetänyt hienoista kaulaa vastustajaansa. Kampanjan momentti suosii istuvaa presidenttiä. Mutta Mitt Romneyn peli ei ole vielä pelattu.

Romneylla on mahdollisuus voittoon, mutta se vaatii onnistumista ja hyvää onnea viimeisten 72 tunnin aikana. Voitto riippuu nyt kolmesta tekijästä.

Republikaanien tärkein tehtävä on kentän aktivointi vaalipäivänä. Sunnuntaina konservatiivisten kirkkojen pastoreiden on oltava elämänsä vireessä, sytytettävä seurakuntalaiset äänestämään ja aktivoimaan naapurinsa. Äänestäjien kyyditys vaaliuurnille sekä uskollisten kannattajien motivointi ratkaisevat nämä vaalit.

Republikaaninen ehdokas on tappiolla Ohiossa, ja nyt myös Florida näyttää liukuvan takaisin Obaman leiriin. Pistevoitto on ulottumattomissa, eli Romneyn on nyt lyötävä Obamaa lujaa, erittäin kriittisellä mainonnalla. Mainonta ei enää muuta mielipiteitä, mutta se voi passivoida potentiaalisia Obaman äänestäjiä, pitää heidät kotona. Jos olisin Romneyn kampanjapomo, hylkäisin muut osavaltiot ja tunkisin kaikki tuutit täyteen negatiivista mainontaa Ohiossa, Floridassa, Coloradossa ja Virginiassa.

Lopuksi, Romneyn on rukoiltava ihmettä. Tilanne Floridassa, Virginiassa ja Coloradossa on niin tiukka, että pienetkin tekijät saattavat heilauttaa osavaltioiden vaalituloksen suuntaan tai toiseen. Rankkasade tai sähköt katkaiseva ukkosmyrsky liberaaleilla alueilla, liikenneruuhkat tai muut äänestäjiä passivoivat häiriöt voivat muuttaa tuloksia rajustikin.

Romneyn voitonsaumat ovat 20 prosentin tuntumassa. Tilanne ei ole toivoton, mutta ei myöskään lupaava. Voitto vaatii täydellistä onnistumista ja hyvää onnea. Mutta Romneyn voitto ei olisi ennenkuulumaton ihme; tiukkoja yllätysvoittoja löytyy historiasta useita.

Soundtrack: The Allman Brothers Band, Whipping Post.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

No Romppa voittaisi varmaan parhaiten luovuttamalla tässä vaiheessa. Näin hän säästää massia. Toisaalta kun on noin lähellä maailman ”johtajan” pestiä, ei parane enää antaa periksi.

Vinkkejä Romneyn mainosmiehille osuvaan solvaamiseen ja kampanjointiin:

* ”Obama on apina!”
* ”Barackilla on outo nimi!”
* ”USA:lla huono talous + Obama on presidenttinä = Oboy vaihtoon!”
* ”Vaihtelu virkistää, ei taas Obamaa”
* ”Mitä vikaa Romneyssa muka on?”
* ”Barack harrastaa basismia ym. rotuerottelua”
* ”Obaman toinen nimi on Hussein — törkeetä!!1!”
* ”Barack Obaman nimestä saa kuulemma luvun 666”
* ”Mitt vitt mus on vikkan? Tv: Mitt Romney Turust”
* ”Varapressa Al Goren sukunimi viittaa raakuuteen!”
* ”Obama on pätkä. Romppa on pitkä. Hähähähähä”
* ”Mitt Romney on paljo rikkaampi ku muut!”

Mitt ei ole toistaiseksi päässyt vielä lukemaan näitä hyviä ehdotuksia.

Romney voisi ehkä voittaa kalkkiviivoilla, mikäli hän pystyisi vielä keksimään keinot millä vakuuttavasti pystyisi tarjoamaan itsessään erinäköisen, eritapaisen ja uuden vaihtoehdon seuraavaksi USA:n presidentiksi. On kaiketi niin, että neljä vuotta Obamaa on jo saanut koko joukon amerikkalaisia myös väsymään ja herpaantumaan Obama-huumastaan ja haluamaan jälleen jotain uutta ja tuoretta persoonaa keulakuvaksi kansakunnalle. Neljä lisävuotta Obamaa saattaisi olla pitkä aika hektisesti elävälle ja jatkuvassa muutostilassa olevalle ja sitä haluavalle kansakunnalle. Varmaankin osalle kansaa myös Romneyn Obamaa ärhäkämmät kannanotot ulkopolitiikassa miellyttävät oikein hyvin. Muutos on myös mahdollisuus, sitä varmaan myös monet mietiskelevät näinä päivinä. Saa nähdä mitkä kortit Romney vielä lyö pöytään, vai jääkö sinne kouraan sittenkin se Mustapekka.
Jännäksi menee.

Veikkaan, että Romneyn taustajoukoilla on vielä useita vilunkikortteja hihassa. Saattaa olla Obamallakin, turha sitä on kierrellä.

Useat vakavasti otettavat sanomalehdet ovat esimerkiksi raportoineet siitä kuinka Romneyn perhe omistaa äänestyslaitteet esimerkiksi Ohiossa. Eurooppalaisittain katsottuna äänestystapahtuman ja ääntenlaskennan yksityistäminen yritysten hoidettavaksi tuntuu pöyristyttävältä ja demokratian vastaiselta ajatukselta mutta USA:ssa tämäkin on arkipäivää.