Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Miten Mitt Romney voi voittaa?

Blogit Americana 3.11.2012 14:58
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Mielipidetiedustelut eivät povaa hyvää. Presidentti Obama on viime päivinä vetänyt hienoista kaulaa vastustajaansa. Kampanjan momentti suosii istuvaa presidenttiä. Mutta Mitt Romneyn peli ei ole vielä pelattu.

Romneylla on mahdollisuus voittoon, mutta se vaatii onnistumista ja hyvää onnea viimeisten 72 tunnin aikana. Voitto riippuu nyt kolmesta tekijästä.

Republikaanien tärkein tehtävä on kentän aktivointi vaalipäivänä. Sunnuntaina konservatiivisten kirkkojen pastoreiden on oltava elämänsä vireessä, sytytettävä seurakuntalaiset äänestämään ja aktivoimaan naapurinsa. Äänestäjien kyyditys vaaliuurnille sekä uskollisten kannattajien motivointi ratkaisevat nämä vaalit.

Republikaaninen ehdokas on tappiolla Ohiossa, ja nyt myös Florida näyttää liukuvan takaisin Obaman leiriin. Pistevoitto on ulottumattomissa, eli Romneyn on nyt lyötävä Obamaa lujaa, erittäin kriittisellä mainonnalla. Mainonta ei enää muuta mielipiteitä, mutta se voi passivoida potentiaalisia Obaman äänestäjiä, pitää heidät kotona. Jos olisin Romneyn kampanjapomo, hylkäisin muut osavaltiot ja tunkisin kaikki tuutit täyteen negatiivista mainontaa Ohiossa, Floridassa, Coloradossa ja Virginiassa.

Lopuksi, Romneyn on rukoiltava ihmettä. Tilanne Floridassa, Virginiassa ja Coloradossa on niin tiukka, että pienetkin tekijät saattavat heilauttaa osavaltioiden vaalituloksen suuntaan tai toiseen. Rankkasade tai sähköt katkaiseva ukkosmyrsky liberaaleilla alueilla, liikenneruuhkat tai muut äänestäjiä passivoivat häiriöt voivat muuttaa tuloksia rajustikin.

Romneyn voitonsaumat ovat 20 prosentin tuntumassa. Tilanne ei ole toivoton, mutta ei myöskään lupaava. Voitto vaatii täydellistä onnistumista ja hyvää onnea. Mutta Romneyn voitto ei olisi ennenkuulumaton ihme; tiukkoja yllätysvoittoja löytyy historiasta useita.

Soundtrack: The Allman Brothers Band, Whipping Post.