Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Miten korjata Wall Street?

Marko Maunula
Blogit Americana 28.4.2010 15:19

Taistelu finanssireformista on lähellä huipennusta. Viime päivät demokraatit ja republikaanit ovat kuiskutelleet kulisseissa, raaputelleet toistensa selkää, neuvotelleet takahuoneissa, sekä yrittäneet hioa läjään senaatin läpäisevää lakipakettia.

Yhdysvallat saa finanssireformin vuorenvarmasti. Kansakunnan raivo Wall Streetiä kohtaan on edelleen vahva. Republikaanit eivät ole kyllin itsetuhoisia estääkseen reformin läpimenon. Tämänhetkinen taistelu koskee rintamalinjojen yksityiskohtia, pykälien hienosäätöä lobbaajien, ideologian, ja äänestäjien pyhän kolminaisuuden optimaaliseksi tyydyttämiseksi.

Laillinen reformi on tärkeä ja tarpeellinen, mutta Wall Street tarvitsee myös eettisen reformin.

Viime vuodet ja kuukaudet ovat jälleen muistuttaneet kansakuntaa Wall Streetin kulttuurin vajavaisuuksista.

Wall Streetin on nörttimachojen temmellyskenttä. Se antaa hyperälykkäille finanssinynnyille mahdollisuuden osoittaa kovuutensa ja miehisyytensä, sekä maksaa potut pottuina henkarihartioita high schoolissa pilkanneille alfauroksille. Vanhassa lännessä aseet tasoittivat puntit korstojen ja ruipeloiden välillä. Tämän päivän maailmassa saman tehtävän hoitaa raha.

Wall Streetin kulttuuria usein leimaava henkseleiden paukutus ja eettinen sokeus tulivat jälleen esiin kuluvan viikon senaatin kuulusteluissa sekä vuotaneissa Goldman Sachs –työntekijän sähköposteissa. Itseään ”Fabulous Fab:iksi” kutsuva Fabrice Tourre kerskui myyneensä huonoja sijoituksia ”leskille ja orvoille” sekä kuvaili kauppaamiaan instrumenttejä puhtaaksi ”älylliseksi masturboinniksi.” Mies myös vitsaili työnsä arvottomuudella, tiedostaen hänen miljoonakauppojensa kyseenalaisen hyödyllisyyden sekä koko operaation kyynisyyden.

Laillinen reformi, markkinoiden säätely, sekä tehokas valvonta ovat tarpeellisia, mutta ne yksin eivät korjaa Wall Streetin ongelmia. Älykkäimmät ja luovimmat aivot valitsevat liki aina Wall Streetin miljoonatulot yli liittovaltion kapeamman leivän. Wall Streetin finanssivelhot ovat useimmiten pari askelta säännöstelijöitä edellä.

Wall Street tarvitsee eettisen reformin. Finanssivelhot tarvitsevat etiikan luentoja sekä valistusta siitä, mitä heidän tekonsa merkitsevät sijoitusneuvoihin uskoneille taviksille. Koulutuksen ja kokemuksen olisi revittävä heidät irti siitä todellisuudesta vieraantuneesta kuplasta, joka on muodostunut Wall Streetin ympärille.

Tai ehkä ”Fabulous Fab” ja hänen kaverinsa vain tarvitsevat terapiaa ja terveen itsetunnon rakennusta.

Soundtrack: Fat Joe, Make It Rain.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Todella hyvä kirjoitus, näin myös itse ajattelen asioista. Ja juuri tuon etiisen reformin esille tuominen on loistava pointti.

Mikään ei muutu niin kauan kun hedge-rahastot toimivat off-shore alueilta käsin. Mutta GS lienee sylttytehdas, jossa CDO:t kehitettiin huijausvälineiksi jo vuosituhannen alussa.