Miten Georgia pääsi kuiville?

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Uusi The New Republic kertoo kiehtovan tarinan Georgian tasavallan katastrofaalisesta Subutex-ongelmasta ja sen nopeasta katoamisesta.

Kun kommunismi kaatui ja Georgiasta tuli sen mainingeissa itsenäinen valtio, vapaan kaupan ja liikkuvuuden sivutuote, raskaan sarjan huumeongelma saapui Tbilisiin. Ensin maata vaivasi hallittavissa oleva heroiiniongelma 1990-luvulla, kunnes vuoden 2000 jälkeen Subutex iski Georgiaan kuin tsunami.

Ranskasta halvalla saatava huume löysi tiensä Georgiaan turistien ja myöhemmin ammattimaisten salakuljettajien mukana. Subutex-epidemian huippuvuosina jopa viisi prosenttia georgialaisista käytti Subutexia. Tyhjät huumeruiskut, sotkuisuus ja narkomaanit hallitsivat Tbilisin katukuvaa.

Tänään Tbilisi on huomattavasti siistimpi. Subutex on käytännössä kadonnut markkinoilta. Narkomaaneja löytyy toki edelleen, mutta heidän lukumääränsä on pudonnut rajusti. Julkiset merkit valtavasta huumeongelmasta ovat kadonneet.

Georgia siivosi huumeongelmansa kovalla kädellä. Mihail Saakašvilin hallinto laajensi virkavallan valtaoikeuksia tutkia autoja ja maahantulijoita sekä epäiltyjä käyttäjiä. Rangaistukset huumeiden käytöstä koventuivat, ja pian maan vankilat täyttyivät narkomaaneista. Kun narkomaanit pääsivät vapaiksi, he havaitsivat Subutexin kadonneen. Huumeita löytyy edelleen, mutta huomattavasti aikaisempaa pienemmässä mittakaavassa.

Jutun kirjoittaja Graeme Wood kivittää ansiokkaasti helppoja ratkaisuja tarjoavien idealistien ikoneja. Sanovat huumeiden vapauttamista puolustavat libertaari-idealistit mitä tahansa, huumeiden helppo saatavuus johtaa huumeiden käytön lisääntymiseen. Hyvä esimerkki tästä löytyy toisesta Georgiasta, asuinosavaltiostani.

Opiaattiongelma oli tuntematon käsite Appalakkien vuoristossa, Pohjois-Georgia mukaan luettuna, kunnes Oxycontin saapui apteekkeihin 1990-luvun loppupuolella. Vahva kipulääke löysi pian tiensä laittomille markkinoille, ja pian vuoristo kuhisi neulaan tarttuneita ”hillbillyjen heroiinin” uhreja. Uuden huumeen saatavuus johti uudentyyppiseen huumeongelmaan. Oxycontin ja muut opiaatit liittyivät metamfetamiinin ja muiden alueen huumeiden listaan.

Georgian tasavallan esimerkki viittaa, että sekoitus aktiivista ja aggressiivista lainvalvontaa sekä huumeterapiaa saattaa – puutteistaan huolimatta – olla toimivin tai ainakin vähiten huono malli huumeongelman valvontaan. Paras ja tärkein keino huumeongelman ehkäisemiseksi on mahdollisuuksien tarjoaminen tasapainoiseen ja onnelliseen elämään. Sitä odottaessa huumeiden saatavuuden rajoittaminen on edelleen tärkeä metodi huumeiden vastaisessa työssä.

Soundtrack: Elliott Smith, Needle in the Hay