Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Miten EU:n pitäisi toimia Trumpin Amerikan kanssa? – Jos minä vastaisin EU:n ulkopolitiikasta, tekisin näin…

Blogit Americana 20.7.2018 14:54
Marko Maunula
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Donald Trumpin performanssi Helsingissä todisti maailmalle lopullisesti presidentin tietämättömyyden, riippuvuuden Venäjästä sekä Trumpin Yhdysvaltojen ideologisen suunnanmuutoksen.

Putinin hyväksyntää säälittävästi kaipaava, epävarma ja ymmärtämätön presidentti oli työntänyt maansa ratikan alle jo ennen tapaamista. On käynyt selväksi, että Trump ei usko kansainväliseen yhteistyöhön, vapaaseen kauppaan tai läntisten demokratioiden tarpeeseen puolustaa arvomaailmaamme.

Valtaosa amerikkalaisista kuitenkin jakaa edelleen maailmankatsomuksen, jonka pohjalta vapaa maailma syntyi.

Mitä eurooppalaiset voivat tehdä uudessa tilanteessa? Paljonkin.

Länsiliittoutuman tulevaisuus on liian vakava asia jätettäväksi huonosti informoituihin ja narsistisiin käsiin

Jos vastaisin EU:n ulkopolitiikasta, pyrkisin ohittamaan Valkoisen talon ja lähestymään suoraan kongressin republikaaneja ja demokraatteja.

Pyytäisin audienssia kongressin tärkeimpien poliitikkojen kanssa ja sanoisin: ”Demokratianne on vaikeuksissa, hankala vaalijärjestelmänne nosti Trumpin presidentiksi, ja suomettumisenne uhkaa länsiliittoutuman tulevaisuutta.

”Vaikka tilanne näyttää vakavalta, Eurooppa tukee teitä. Me tiedämme, että Valkoisen talon nykyinen pomo ei edusta koko Yhdysvaltoja. Me seisomme rinnallanne.”

”Ottakaa perustuslakinne teille takaama ote maan politiikasta. Sivuuttakaa Valkoisen talon tosi-tv show, johtakaa maatanne. Antakaa presidenttinne kiertää puhumassa uskollisille seuraajilleen, mutta ottakaa kaikessa hiljaisuudessa ohjat käsiinne.”

”Länsiliittoutuman tulevaisuus on liian vakava asia jätettäväksi huonosti informoituihin ja narsistisiin käsiin. Me tiedämme, että presidenttinne ei edusta koko maata. Me odotamme teidän osoittavan nyt johtajuutta.”

”Muistakaa, että olemme ystäviänne. Mutta muistakaa myös, että ystävyyteen kuuluu rehellisyys. Presidenttinne on parhaimmillaan tekemässä valtavaa vahinkoa demokratialle, vapaalle kaupalle, ilmastolle, ja turvallisuudelle. Tehkää asialle jotain kentän reunalla voivottelun sijasta.”

Yhdysvallat on enemmän kuin presidenttinsä. Muistakaamme se ja toimikaamme sen mukaisesti.

 

Soundtrack: Kris Kristofferson, Sunday Morning Coming Down.