Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Mitä tehdä ydinaseille?

Marko Maunula
Blogit Americana 5.1.2010 20:33

Montako ydinasetta Yhdysvallat tarvitsee ja mihin käyttöön? Presidentti Obama ja Pentagon ovat vääntämässä aiheesta kättä.

Ydinaseiden kriitikkojen mukaan mittava ydinase-arsenaali on vanhentunut ja moraalisesti monimutkainen konsepti kylmän sodan jälkeisessä maailmassa. Keskilännen ohjussiilot ovat kalliita ja tuhovoimaisia muistomerkkejä maailmasta, joka katosi Neuvostoliiton kaatumisen myötä.

Tänään Yhdysvalloilla on noin 9,400 ydinasetta, joista noin puolet ovat liki välittömässä käyttovalmiudessa. Monien liberaalien mielestä aseiden määrä on tässä maailmantilanteessa edelleen suuri.

Myös Obama on ilmaissut toiveensa ydinaseettomasta maailmasta moneen otteeseen, useilla foorumeilla.

Obama on ilmoittanut halukkuutensa sekä arsenaalin supistamiseen että Yhdysvaltain ydinasepolitiikan uudistamiseen. Yhdysvallat on tietoisesti pitänyt maailman arvailemassa, että millaisessa tilanteessa amerikkalaiset olisivat mahdollisesti valmiita painamaan nappia. Obama ilmeisesti haluaa luoda dokumentin, jossa Yhdysvallat ilmoittaisi selkeästi ydinaseiden käyttöpolitiikkansa.

Pentagon ei ole välttämättä innostunut asiasta. Jotkut pelkäävät, että jatkuvat leikkaukset Yhdysvaltain ydinasearsenaaliin heikentävät Yhdysvaltain kykyä puolustaa liittolaisiaan Euroopassa ja Aasiassa. Syntyvä turvallisuustyhjiö saattaa johtaa myös uusien maiden haluun kehittää omia ydinaseitaan. Yhdysvaltain radikaalit leikkaukset saattavat kostautua ydinaseiden määrän kasvamisena muualla maailmassa.

Lisää aiheesta Los Angeles Timesin erinomaisessa artikkelissa.

Soundtrack: Lowell Blanchard and the Valley Trio, Jesus Hits Like an Atom Bomb.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Ydinaseiden lopettamisen aika vastuullisilla valtioilla ei ole niin pitkään, kuin maapallolla on demokratiasta piittaamattomia uskontoja ja ideologioita, joiden perustehtävä on kaapata valta omiin käsiinsä, ja käyttää kaikkea mahdollista väkivaltaa tappamisia myöten oman valtansa ylläpitämiseksi.

Kuinka vaarallista on kun Usa toteuttaa kaavaa,että se voi kaikkialla maapallolla iskeä sotilaallisesti ja toteuttaa kansallisista lähtökohdista olevaa politiikkaa.kun nuoret sukupolvet kasvavat tähän ajatusmalliin mikä on tulos….jos vuosikymmenten kuluessa löytyy uusi talous/sotilasmahti,,,on myös sanottu että on vain järjestettyjä sotia…..