Mitä Obama haluaa Euroopalta?

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Peltikorvaiset imperiumit ovat, omalla häiriintyneellä tavallaan, helppoja kumppaneita.

Kun neokonservatiiviset Bush-republikaanit hallitsivat Valkoista taloa, Euroopan oli suhteellisen helppoa sivuuttaa amerikkalaisten jupinat. Amerikkalainen unilateralismi oikeutti eurooppalaisen omapäisyyden, vapauttaen heidät ajoittain yhteistyön vastuusta. Diplomatia, sekä sen puute, on kaksisuuntainen katu.

Barack Obaman ojennettu käsi sekä miehen menestyksekäs charmihyökkäys Eurooppaan pakottavat vanhan mantereen tarkistamaan suhtautumistaan Yhdysvaltoihin. Uusi Amerikka puhuu kansainvälisen yhteistyön sekä globaalin diplomatian kieltä. Se kuuntelee muuta maailmaa tarkalla korvalla, luottaen yhteistyöhön niin ilmasto-, turvallisuus-, kuin talouskysymyksissäkin. Yhdysvaltain historiallinen kumppani, Eurooppa, saa erityistä huomiota Obaman hallinnolta, kuten viime viikon Euroopan kiertue osoitti.

Yhdysvaltain diplomatian tyyli on muuttunut rajusti, mutta sisältö? Ei niinkään paljon. Irak, Iran, ja Afganistan muodostavat edelleen Yhdysvaltain ulkopolitiikan keskeiset polttopisteet.

Yhdysvallat on irtautumassa Irakista, mutta hitaammin kuin moni alussa toivoi. Obaman hallinto on pyrkinyt palauttamaan keskustelukontaktit Iranin kanssa, mutta amerikkalaiset pyrkivät edelleen estämään Iranin ydinaseen vaikka pakkotoimin. Afganistanissa Obaman hallitus on sitoutunut sotaan jopa vahvemmin kuin Bushin hallinto.

Obaman Euroopan vierailun aikana tuli selväksi, että hänen ojennettu kätensä pyrkii vetämään eurooppalaiset tiiviimmin mm. Afganistaniin. Turkin EU-jäsenyyden kannatus viestii, että Obama haluaa käyttää Eurooppaa islamilaisen radikalismin pysäyttämiseksi.

Eurooppa on toivonut kuuntelevaa ja yhteistyön nimeen vannovaa Amerikkaa. Kuten aina, meidän kannattaa olla varovaisia toivomustemme kanssa.

Nyt Euroopalla on huomattavasti aikaisempaa vähemmän syitä kieltäytyä amerikkalaisten toiveista. Amerikkalaisten lupaukset yhteistyöstä ja liittolaisten kuuntelemisesta pakottavat eurooppalaiset ottamaan heidät vakavasti. Obama haluaa eurooppalaisilta lisää apua esimerkiksi Afganistanissa. Diplomaattinen avunpyyntö kääntyy arkikielessä vereksi ja rahaksi.

Soundtrack: Bob Dylan, Tangled Up in Blue