Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Mitä Massachusettsin vaalit merkitsevät?

Marko Maunula
Blogit Americana 20.1.2010 12:53

Demokraatit tekivät sen taas! Puolue onnistui kaappaamaan tappion aivan voiton hampaista!

Martha Coakleyn tappio ja Ted Kennedy -vainaan senaattipaikan meno republikaaneille oli tyrmistyttävä tapahtuma. Coakleyn tappiolla on mittavia kansallisia seurauksia. Terveydenhoidon uudistuksen läpimeno näytti vielä pari viikkoa sitten vuorenvarmalta, mutta Scott Brownin vaalivoitto pistää pakan uusiksi.

Demokraatit ovat luonnollisesti paniikissa; kaaos, epätoivo, ja ylireaktiot kuuluvat puolueen luonteeseen. Heidän pitäisi rauhoittua, sillä Coakleyn tappio johtui enemmän Coakleystä kuin demokraattien ideologiasta tai hallitusohjelmasta.

Coakley oli eräs huonoimpia kandidaatteja miesmuistiin. Hän lomaili kesken kampanjan, halveksi julkisesti ajatusta näkyvästä kampanjoinnista, pilkkasi Bostonin urheilulegenda Curt Schillingiä, ei mainostanut kylliksi, ja antoi vaikutelman laiskasta ja hemmotellusta kakarasta, joka uskoo olevansa oikeutettu paikkaan senaatissa.

Valitettavasti demokraateille, Coakleyn tappio merkitsee vakavaa takaiskua terveydenhoidon uudistukselle.

Uudistus ei ole kuollut, mutta sen läpimeno vaatii nyt melkoisia manöövereitä. Parhaillaan kongressin demokraatit ovat työstämässä lopullista kompromissiehdotusta. Edustajainhuoneen ehdotus läpäisi huoneen, senaatin ehdotus läpäisi senaatin. Lopullinen lakiehdotus on sekoitus molempia versioita, ja se vaatii vielä senaatin hyväksymisen saadakseen lain voiman.

Mikäli edustajainhuoneen demokraatit hyväksyvät senaatin version sellaisenaan, laki ei tarvitse enää uutta äänestystä senaatissa. Tämä näyttää parhaalta mahdollisuudelta terveydenhoidon läpiajoon. Toinen strategia, Mainen maltillisen republikaanin Susan Collinsin käännyttäminen ehdotuksen kannattajaksi, näyttää yhä epätodennäköisemmältä mahdollisuudelta.

Toisaalta, mikäli marraskuun vaaleihin valmistautuvat demokraatit ylireagoivat ja piiskaavat itsensä jälleen hysteeriseen paniikkiin, he saattavat hyllyttää koko terveydenhoidon uudistuksen. Tämä olisi vaalien traagisin seuraus demokraateille ja johtaisi vuorenvarmasti puolueen tappioon sekä terveydenhoidon uudistuksen viivästymiseen jälleen ainakin sukupolven ajaksi.

Soundtrack: Dream Theater, Panic Attack.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Fox-”uutiset” on ainakin ollut mielissään tästä käänteestä. Sen verran lennokasta hehkutusta on siellä harrastettu.

Senaatin ja edustajainhuoneen pitää molempien hyväksyä mahdollinen kompromissiesitys – ja haaste onkin sellaisen ehdotuksen keksiminen joka saisi jonkun maltillisten republikaanin tuen senaatissa ja joka vielä kelpaisi demokraattiselle edustajainhuoneelle (jolle valtiollisen vakuutusmallin poistiputtaminen ei tunnu kelpaavan mikä senaatin hyväksymään versioon ei sisältynyt)