Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Mitä amerikkalaiset tietävät Suomesta?

Blogit Americana 6.12.2011 14:15
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Suomi-kuva on muuttunut viime vuosikymmenten aikana melko perusteellisesti. Mielikuva tangoa kuuntelevien, masentuneiden pitkänmatkanjuoksijoiden maasta sosialismin ikeessä on kadonnut. Amerikkalaisten uusi Suomi-kuva on huomattavasti positiivisempi, tarkempi, ja monipuolisempi.

Täysin epätieteellinen, henkilökohtaisiin keskusteluihin perustuva perstuntumani vihjaa, että amerikkalaisten Suomi-tietoisuus on kasvanut huomattavasti. Lisäksi, aikaisempi homogeeninen mielikuva Suomesta on pirstoutunut kiitettävästi. Eri ryhmät tuntevat ja ihailevat heidän omaa Suomeaan.

Nörtit tuntevat Suomen Angry Birdsistä, tietoturvallisuus-yrityksistä, Linus Torvaldsista, sekä Nokiasta. Heidän Suomensa on innovatiivinen ja moderni uuden teknologian uranuurtaja, lumikinoksilla reunustettu Piilaakso.

Metallimusiikin ystävät arvostavat Suomea eräänä maailman tärkeimmistä musiikkikeskuksista. Heidän kiinnostuksensa ei rajoitu musiikkiin. Tiedän erään yliopistoni opiskelijan, afroamerikkalaisen naispuolisen metallimusiikin ystävän, joka on musiikkidiggailunsa innoittamana aloittanut jopa suomen kielen opinnot.

Koulutuksesta kiinnostuneet ovat hyvin tietoisia Suomen maineesta peruskoulutuksen uranuurtajana ja hallitsevana mestarina.

Ns. punaniskat tuntevat Suomen moottoriurheilusta sekä jossain määrin myös Rapalan uistimista.

Urheilukansalle Suomi merkitsee jääkiekkoa.

Vanhemmat amerikkalaiset muistavat Talvisodan sekä Suomen maineen ainoana maana, joka maksoi velkansa Yhdysvalloille.

Kokonaisuudessaan amerikkalaisten Suomi-tietoisuus ei ole kovinkaan syvää, mutta Suomen koon huomioonottaen he tuntevat maamme melko hyvin. Väitän, että amerikkalaiset tuntevat Suomen paremmin kuin he tuntevat esimerkiksi Tanskan tai Norjan. Ja huomattavasti paremmin kuin suomalaiset tuntevat suurinpiirtein samankokoisen Wisconsinin.

Hyvää syntymäpäivää, Suomi!

Soundtrack: Jean Sibelius, Finlandia.