Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Mitä amerikkalaiset tietävät Suomesta?

Marko Maunula
Blogit Americana 6.12.2011 14:15

Suomi-kuva on muuttunut viime vuosikymmenten aikana melko perusteellisesti. Mielikuva tangoa kuuntelevien, masentuneiden pitkänmatkanjuoksijoiden maasta sosialismin ikeessä on kadonnut. Amerikkalaisten uusi Suomi-kuva on huomattavasti positiivisempi, tarkempi, ja monipuolisempi.

Täysin epätieteellinen, henkilökohtaisiin keskusteluihin perustuva perstuntumani vihjaa, että amerikkalaisten Suomi-tietoisuus on kasvanut huomattavasti. Lisäksi, aikaisempi homogeeninen mielikuva Suomesta on pirstoutunut kiitettävästi. Eri ryhmät tuntevat ja ihailevat heidän omaa Suomeaan.

Nörtit tuntevat Suomen Angry Birdsistä, tietoturvallisuus-yrityksistä, Linus Torvaldsista, sekä Nokiasta. Heidän Suomensa on innovatiivinen ja moderni uuden teknologian uranuurtaja, lumikinoksilla reunustettu Piilaakso.

Metallimusiikin ystävät arvostavat Suomea eräänä maailman tärkeimmistä musiikkikeskuksista. Heidän kiinnostuksensa ei rajoitu musiikkiin. Tiedän erään yliopistoni opiskelijan, afroamerikkalaisen naispuolisen metallimusiikin ystävän, joka on musiikkidiggailunsa innoittamana aloittanut jopa suomen kielen opinnot.

Koulutuksesta kiinnostuneet ovat hyvin tietoisia Suomen maineesta peruskoulutuksen uranuurtajana ja hallitsevana mestarina.

Ns. punaniskat tuntevat Suomen moottoriurheilusta sekä jossain määrin myös Rapalan uistimista.

Urheilukansalle Suomi merkitsee jääkiekkoa.

Vanhemmat amerikkalaiset muistavat Talvisodan sekä Suomen maineen ainoana maana, joka maksoi velkansa Yhdysvalloille.

Kokonaisuudessaan amerikkalaisten Suomi-tietoisuus ei ole kovinkaan syvää, mutta Suomen koon huomioonottaen he tuntevat maamme melko hyvin. Väitän, että amerikkalaiset tuntevat Suomen paremmin kuin he tuntevat esimerkiksi Tanskan tai Norjan. Ja huomattavasti paremmin kuin suomalaiset tuntevat suurinpiirtein samankokoisen Wisconsinin.

Hyvää syntymäpäivää, Suomi!

Soundtrack: Jean Sibelius, Finlandia.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Epäilemättä amerikkalaisten Suomi-tietämys on kohentunut Suomen omien saavutuksien aikaansaaman medianäkyvyyden ansiosta, ja etenkin piireissä joissa liikut.
Kuitenkin katukyselyissä keskivertoamerikkalaisten tietämys ulkomaailmasta on edelleenkin suunnilleen linkin kartan tasoa:
http://www.flickr.com/photos/alphadesigner/4977428297/

Ehkäpä amerikkalaiset kuitenkin mielessään ihmettelevät Suomen arkuutta Nato-kysymyksen suhteen, ikäänkuin Venäjän pelko ja uhka vieläkin vallitsisi urheassa kansakunnassamme liikaa, tai että otamme liikaa huomioon herkkähipiäisen itänaapurin mielipiteitä asioihin. Siinä mielessä tuntuu aika hyvältä kuulla että amerikkalaiset suhtautuvat varsin vähin ennakkoluuloin nykyiseen Suomeen ja sen maineeseen. Täytyy ottaa myös huomioon, että omissa sodissaan Suomi yritti puolustaa urhoollisesti omia etujaan pakon sanelemana. Suomalaiset ovat menestyneet toki hyvin myös rauhanturvaamistehtävissä, mutta uhkarohkeaa sotimiskansaa me emme näytä olevan emmekä edustavan, mikä toisaaltaan on hyväkin mutta toisaaltaan ei anna täyttä kuvaa tarvittaessa päättäväisestä ja vapaudenrakkaasta luonteestamme ja osaamisistamme maailman näyttämöillä. Sekä suomalaisilla että amerikkalaisilla on monia yhteisiä hyviä elämänarvoja, joita puolustetaan ja kannatetaan. Keinot ovat vain osin erilaisia niihin liittyvien aktiviteettien suhteen.
Hyvää suomalaista itsenäisyyspäivää Sinullekin Marko!

Vaikka olenkin ”tavistallaaja”, en voi jättää huomauttamatta että suomalainen Esa-Pekka Salonen johti Los Angelesin filharmoonikkoja 16 vuotta täysille saleille ja ”sen” musiikin piireissä kaikki varmasti tiesivät että E-P Salonen on suomalainen. Hän oli myös orkesterin taiteellinen johtaja.

Maailman kaikkien kaupunkien kaduilla kävelee ihmisiä jotka eivät tiedä eivätkä halua tietää ”yhtään mitään”. Siksi katugallubit antavat aina joukon ”vastauksettomia” vastauksia, se on ihan normaalia.

Urputan: Hyva muistutus! Unohdin listasta klassisen musiikin; paha moka minulta. Totta, klassisen musiikin ystavat ehdottomasti tuntevat suomalaisen musiikin seka korkealaatuisen musiikkikoulutuksen.

Melko hyvän yleissivistyksen omaa jo sellainen amerikkalainen, joka osaa mieltää Suomen yhdeksi EU:n jäsenvaltioista. Eiköhän keskivertoamerikkalaiselle koko Eurooppa ola aika lailla yhtä ja samaa tilkkutäkkiä, ehkä oman suvun lähtömaa sieltä joukosta hieman erottuu, ja tietystikin entinen emämaa Britannia. Sitäpaitsi, mitä me tiedämme vaikkapa Rhode Islandista?

Hyvä pointti. Suomessa toitotetaan kovin mielellääni miten perusjenkki ei tunne edes Euroopan karttaa. Moniko suomalainen osaa USA:n kartan edes 10% oikein? Veikkaan, että aika harva.

Samaten amerikkalaisten junttiudesta on liikkeellä varmaa tietoa. Pelkästään Tukiaisen siskoksia katsellessa käväisee mielessä kumpi kisaa lopulta johtaa, uusi vai vanha manner.

Mitäs ihmeellistä siinä on ettei joitakin kansanosia muu maailma kiinnosta? Sehän on arkipäivää kaikkialla.

Olenko ”juntti” kun minua ei kiinnosta esim julkkisten yksityiselämä? Taikka mitä eduskunnan lehterillä istuvat ihmiset supisevat keskenään.

Kiinnostaa kovasti jos Pääsiäissaarilla tapahtuu jotain mullistavaa mutta en ole vieläkään viitsinyt varastoida muistiini tietoa missä nämä saaret tarkkaan ottaen ovat. Tämä teoria varmasti pätee myös ”amerikkalaisjuntteihin”.

Olen ”suomalaisjuntti”.