Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Mississippin limulaki ja Catch-22

Marko Maunula
Blogit Americana 21.3.2013 14:58

New Yorkin pormestari sekä Mississippin lainsäädäntö ovat keskellä surkuhupaisaa limusotaa.

New Yorkin pormestari Michael Bloomberg (maltillinen republikaani) aloitti viime vuonna kampanjan sokerisia juomia vastaan. Pormestarin läpi puskema ehdotus kielsi yli 4,7 desin kerta-annokset sokerisia juomia. Laki olisi pistänyt roskikseen elokuvateattereiden sekä kioskien myymät limuämpärit sekä muut isot, yhdellä rupeamalla nautittavat kaloripommit.

Laki oli hassu ja täynnä porsaanreikiä, ja oikeusistuin järkevästi hyllytti Bloombergin mikrohallinnollisen projektin. Newyorkilaiset saavat vastaisuudessakin juoda niin isoja kokisämpäreitä kuin napa vetää ja kädet jaksavat kantaa.

Mississippin, maan ylipainoisimman osavaltion, republikaaninen lainsäädäntö säikähti Bloombergin esityksestä. Se puski nopeasti läpi ns. anti-Bloomberg lain, joka kielsi mississippiläisiä paikkakuntia laatimasta paikallisia lakeja, jotka kieltäisivät suuret limuannokset. Kuvernööri Phil Bryant allekirjoitti lain painokkaasti: ”Ei ole lainsäädännön tehtävä mikrosäännöstellä kansalaisten ruokavaliota.” Mississippiläiset lain kannattajat puolustavat lakia yksilönvapaudella sekä säännöstelyn rajoittamisella.

Ymmärsinkö tämän nyt oikein: Mississippin politiikot eivät pidä säännöstelystä ja liiallisesta lainsäädännöstä, joten he… kirjoittivat lain sitä vastaan?

Bloombergin laki oli hölmö ja mahdoton valvoa. Vapauteen kuuluu kansalaisten oikeus tehdä huonoja valintoja, kuten esimerkiksi oikeus ryystää kahden litran ämpäri kokista. Toisaalta, Mississippin lainsäädäntö on ehkä vielä hullunkurisempi. Missä on republikaanien painottama yhteisöjen oikeus päättää omista asioistaan? Aktiivisen lainsäädännön kritiikki?

Mississippin republikaanit eivät voineet välttää kiusausta, vaan he halusivat puhkua ja pullistella New Yorkin homokommarinörttiliberaaleille. Projektin ansiosta osavaltion lainsäädäntö onnistui hyökkäämään republikaanista ideologiaa vastaan, tekemään itsestään naurettavan, sekä vaikuttamaan yhtä kypsältä ja aikuiselta kuin ala-asteen keskusteluklubi.

Jossain kaukana Joseph Heller hihittää.

Soundtrack: Roky Erickson, Unforced Peace.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

”Vapauteen kuuluu kansalaisten oikeus tehdä huonoja valintoja, kuten esimerkiksi oikeus ryystää kahden litran ämpäri kokista.”

Aivan noin yksinkertainenhan asia ei ole. Amerikkalaisetkaan eivät saa vapaasti käyttää huumeita, autossa on käytettävä turvavyötä jne. Alkoholinkäyttöä ja tupakointia pyrkitään rajoittamaan. Liiallinen sokerinkäyttökin on terveydelle haitallista. Tällaisista huonoista valinnoista kärsii myös lähin ympäristö ja koko yhteiskunta tavalla tai toisella.

Rajoittavia tai velvoittavia säännöksiä lievempi vaikutuskeino on valistus, mutta sen tehokkuus vaihtelee. Eivät laitkaan aina tehoa, muistetaanpa varsinkin (alkoholin)kieltolakien kohtalo eri puolilla maailmaa.

Ympäri maailmaa on tosiaan epäterveellisiä elämäntapoja ehkäiseviä lakeja ja veroja. Hyvin tyypillinen on tupakkavero. Yhdysvalloissa ylipaino on toki jo paljon suurempi terveyshaitta kuin tupakointi. Maunulan mukaan laki on naurettava arvattavasti siksi, että sen esittäjä on republikaani. Oikeasti Bloomberg on tosin ollut jo pitkään sitoutumaton.

Ylipaino tulee Yhdysvalloilla kalliiksi. Toivottavasti rajoituksia saadaan aikaan. Vaikka sitten Obaman toimesta, niin rajoituksia ei tarvitse haukkua typeriksi.