Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Missä viipyy pankkilain uudistus?

Blogit Americana 21.10.2009 17:06
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Mikä on ollut Barack Obaman presidenttikauden pahin virhe ja pettymys tähän mennessä? Miehen haluttomuus ja/tai kyvyttömyys uudistaa amerikkalainen pankkijärjestelmä.

Pankkikriisin ratkaisevilla hetkillä, noin vuosi sitten, Obaman hallinto puhui pankkijärjestelmän uudistamisesta sekä säännöstelyn tarpeellisuudesta joka käänteessä. Finanssijärjestelmän taloudellinen ja moraalinen vararikko uhkasi sysätä Yhdysvallat sekä koko maailman suureen lamaan, 1930-luvun malliin.

Massiivinen pankkien pelastuspaketti ehkäisi koko finanssijärjestelmän romahtamisen. Mutta missä on uudistus jonka pitäisi ehkäistä kriisin toistuminen? Sirkat sirittävät, kello raksuttaa tuvan nurkassa, ja projekti näyttää olevan ruususen unessa.

Pari päivää sitten Paul Krugman todisteli vakuuttavasti, että amerikkalaiset pankit eivät ole vieläkään paraatikunnossa. Sijoituspankit kuten Goldman Sachs tienaavat rahaa säkkitolkulla ja ovat palanneet takaisin pöyristyttävien bonusten yrityskulttuuriin, mutta muilla ei mene yhtä hyvin.

Tämän päivän New York Timesissä Paul Volcker, eräs monetarismin lipunkantajista Yhdysvalloissa sekä maltillisen konservatiivinen talousmies, valitti Obaman hitautta ja varovaisuutta pankkisäännöstelyn uusimisessa.

Volcker, mies joka avusti Jimmy Carteria ja Ronald Reagania siirtymisessä monetaristiseen talouspolitiikkaan, haluaa Glass-Steagall lain takaisin. Mutta Obama ei kuuntele neuvoja. Krugman puolestaan pelkää poliittisen momentin pankkisäännöstelyn uudistamiseksi olevan jo mennyttä.

Glass-Steagall oli eräs Franklin Delano Rooseveltin presidenttiyden merkittävimpiä saavutuksia. Laki vaati pankkien jakamista sijoituspankkeihin sekä ns. kaupallisiin- eli säästöpankkeihin. Lain logiikan mukaan pankit, jotka toimivat samanaikaisesti sekä spekulatiivisilla sijoitusmarkkinoilla että säästömarkkinoilla ovat liian isoja sekä vaarassa spekuloida liikaa säästäjien varoilla.

Glass-Steagall eli vuosikymmenia, palvellen erinomaisesti, kunnes Gramm-Leach-Bliley laki vuodelta 1999 siirsi sen historiaan. Monet taloustieteilijät uskovat, että Glass-Steagallin kuolema istutti nykyisen talouskriisin siemenet.

Obamalla saattaa olla syynsä uudistusten hitauteen, mutta kansakunta ja kannattajat ansaitsisivat ainakin selityksen uudistusten viipymiseen.

Soundtrack: Curtis Mayfield, Keep on Pushing.