Missä viipyvät vaalikampanjat?

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Neljä vuotta sitten presidentinvaalien esikampanjat olivat täydessä vauhdissa. Nyt republikaanit istuvat käsiensä päällä, soudaten ja huovaten kampanjapäätöstensä kanssa.

Päällimmäinen syy varovaisuuteen on, luonnollisesti, tappion pelko. Puolueet vain aniharvoin antavat samalle kandidaatille kaksi yritystä Valkoiseen taloon. Hyvä talouskasvu, republikaanien yliampuminen Wisconsinissa, sekä Obaman pelottavan tehokas kampanjakoneisto pitävät monet republikaanit kentän laidalla. Parhaat ehdokkaat haluavat säästää yrityksensä vuoteen 2016.

Istuva presidentti nauttii näkyvän saarnatuolin antamasta edusta. Jos talous on kohtuullisessa vedossa eikä yhteiskunta rutise liitoksistaan, amerikkalaiset kannattavat status quota. Obaman 50 prosentin tuntumassa pysyttelevät kannatuslukemat ja amerikkalaisten kasvava talousoptimismi pelaavat vahvasti presidentin pussiin.

Teekutsut toimivat myös tahattomasti Obaman hyväksi. Hitaasti mutta varmasti teekutsujen sirkus-politiikka sekä hysteria puskevat riippumattomia ja jopa maltillisia konservatiiveja istuvan presidentin taakse. Mielipidetutkimukset myös osoittavat, että konservatiiviset republikaanit ovat pelanneet kätensä huonosti, tulkiten marraskuisen vaalivoittonsa valtakirjana maan radikaaliin oikeistolaistamiseen. Wisconsinin tapahtumat osoittavat, että äänestäjät eivät ole samaa mieltä.

Obama vaikuttaa tällä hetkellä erittäin vahvalta. Ellei nousevat öljynhinnat onnistu torpedoimaan talouskasvua, Obama voittaa selkein luvuin.

Seuraavassa lastussa rankkaamme republikaanien todennäköiset esivaaliehdokkaat.

Soundtrack: Cinderella, The More Things Change.