Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Minne menet, Yhdysvallat, kun politiikka on rikki?

Marko Maunula
Blogit Americana 9.11.2016 16:30
Olemme saapuneet uuteen aikakauteen. Yhdysvallat seurasi Euroopan esimerkkiä. Kansakunsa asetti toivonsa nationalistiseen populistiin, blood and soil -koulukunnan politiikkoon ilman johdonmukaista poliittista ideologiaa tai tietoa valtion ohjaamisesta. Maan seuraava presidentti on pohjimmiltaan mies...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Melkein puolet äänestäneistä äänesti Trumpia, ei kai ne kaikki voi olla niitä vastenmielisimpiä yhdysvaltalaisia?

Paavo: eihan jutussa vaitettykaan, etta kaikki Trumpia aanestaneet ovat vastnemielisimpia yhdysvaltalaisia. Sen sijaan jutussa sanottiin, etta Trumpin torkeat puheet ovat legitisimoineet tiettyjen ihmisten tietyt mielipiteet.

Vaikuttaa siltä että populismi yhdistetään vahvasti ainakin meillä Suomessa n.s. äärioikeistoon, perussuomalaisiin ja soineihin, trumppeihin. Yhtälailla populismia näkyy kentän vasemmalla laidalla kuten myös keskemmällä poliittista kenttää olevien ulostuloissa.

Se kaikkein vaarallisin populismin muoto on lehdistön populismi – ja sen taustalla oleva ilmeinen ahneus; saadakseen maksimimäärän klikkauksia (eli rahaa kustantaja oy:n omistajille) ruokitaan tunnepitoista uutisointia, kärjistetään, provosoidaaan, yritetään aikaansaada tulenkatkuisia ”keskusteluja”, vedotaan ihmisten primitiivisiin musta-valkoisiin ajattelumalleihin, painotetaan mitä lehden toimituksessa halutaan painottaa. Riippumaton ja sitoutumaton lehdistö – mikä irvokas vitsi.

Viis ajatuksesta tasapainoisesta tai neutraalista uutisoinnista. Viis mistään mahdollisuudesta tarjota lehden lukijalle asiallista ja faktoihin perustuvaa informaatiota jonka avulla hän voisi kriittisesti muodostaa oman kantansa maailman asioihin.
Tämä kritiikkini ei koska SK:ta jota sentään on ilo lukea, ei Marko Maunulaa jonka erinomaista blogia olen pitkään seurannut. Kritiikkini kärki on nyt Suomen laajalevikkisimmässä sanomalehdessä, toki muitakin kotimaisia esimerkkejä on valitettava helppo nimetä.

Ja samaa on tietysti muuallakin maailmassa.

Ja nyt tämän saman lehdistön toimittajat katselevat hölmistyneenä ympärilleen että miten tässä näin kävi – voin heille kertoa mitä kävi:

Sitä saa mitä tilaa, niin makaa kun petaa.

-Tämän kirjoitti tilaajan mies, luvan kanssa toki.