Miljardöörien massaliikkeet

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Jos miljardööri maksaa laskun, onko ruohonjuuriliike aito, kansan syvistä riveistä noussut massaliike? Monen massaliikkeen takaa löytyy yleensä huolellisesti rahoitettu, strategisesti johdettu, ja eliittien harkitusti ohjaama koneisto.

New Yorker -lehden tuore artikkeli kertoo Kochin veljesten roolista ns. teekutsu-liikkeen ja muiden anti-Obama kampanjoiden rahoittajina. David ja Charles Koch kuuluvat Yhdysvaltain rikkaimpien henkilöiden listalle. Veljekset ovat polttaneet lukemattomia miljoonia terveydenhoidon uudistuksen, ympäristölainsäädännön, pankkilainsäädännön uudistuksen, sekä käytännössä kaiken säännöstelyn torpedointiin.

Kochien maailmankuva edustaa puhdasta yövartijavaltio-ajattelua. Heidän anarkokapitalistinen ideologiansa uskoo, että valtiolla ei ole pienintäkään oikeutta säännöstellä ja sekaantua liikeyritysten toimintaan. He uskovat rajoittamattomien ja vapaiden markkinoiden maagiseen voimaan synnyttää vapautta ja vaurautta.

Ymmärrän hyvin ideologisen vakaumuksen, mutta Kochien(kin) tapauksessa on vaikea välttää kysymystä, että paljonko heidän uskomuksistaan ja poliittisista lahjoituksistaan perustuu ideologiseen vakaumukseen, ja paljonko puhtaaseen lobbaukseen heidän omien etujensa vuoksi?

Kochien bisnekset ulottuvat metsäteollisuudesta öljyyn ja paperituotteisiin. Ei niin yllättäen, ympäristönsuojelu sekä verot ovat heidän vihalistansa kärjessä. Kochien anarkokapitalismi saattaa pohjautua aitoon ideologiaan, mutta mikäli heidän ideologiansa voittaisi vaalit, he henkilökohtaisesti hyötyisivät suunnattomasti uudesta poliittisesta suunnasta.

Kochit ovat viisaita, ja he pysyttelevät poissa teekutsuilta. Samanaikaisesti he ovat rahoittaneet liikettä ja tarjonneet ”koulutusta” teekutsulaisten raivon ohjaamiseksi veljesten haluamaan suuntaan. He eivät halua itse sekaantua politiikkaan, mutta he haluavat luoda liikkeen ja rakentaa kandidaatteja, jotka tanssivat Kochien ideologisten pillien tahdissa. Toisin sanoen, teekutsu-ruohonjuuriliike on pitkälti miljardöörien rahoittama ja ohjaama liike.

Tämä ei ole tietenkään uusi ilmiö. 1980-luvulla ultrakonservatiivinen tekstiilimiljardööri Roger Milliken aloitti Crafted with Pride in U.S.A. -kampanjan, jonka tarkoituksena oli taistella tekstiilituotannon globalisaatiota, kansainvälistä kilpailua, sekä tuontitekstiilejä vastaan. Samanaikaisesti Milliken itse siirsi suuren osan tuotantoaan Eurooppaan sekä Aasiaan ja osti omien tehtaidensa tekstiilikoneet saksalaisilta ja sveitsiläisiltä valmistajilta.

Myös demokraatteja tukevat järjestöt, kuten syviä kukkaroita kantavat ammattiliitot, ovat toimineet lyhytnäköisen itsekkäästi, kuten esimerkiksi heidän yrityksensä manipuloida terveydenhoidon uudistusta osoittaa.

Rahoituslähteiden ja kytkentöjen penkominen ja analysointi on kallista, raskasta, ja aikaa vievää työtä, eikä sen tulokset useinkaan tarjoa kiinnostavaa matskua uutiskanavakulttuuriin tottuneelle yleisölle. Tämä tärkeä työ jää usein hyvillä resursseilla operoivien laatulehtien tehtäväksi.

Ongelma on, että laatulehtien lukijat tiedostavat jo entisestään juttujen mainitseman todellisuuden sekä ymmärtävät miten systeemi toimii. Informaatio ei useinkaan tavoita niitä jotka tästä tiedosta eniten hyötyisivät. Sen sijaan he päätyvät kiljumaan ristiriitaisia sloganeitaan propagandistien rakentaman ja kanavoiman raivon vallassa.

Soundtrack: Oasis, Don’t Look Back in Anger.