Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Miksi vasemmisto vihaa Israelia?

Marko Maunula
Blogit Americana 23.6.2011 13:27

Radikaalin vasemmiston Israelin vastaisuus on ollut selkeä teema jo 1960-luvulta alkaen, mutta loogisesti vasemmiston Israel-antipatiaa on erittäin vaikea ymmärtää.

Israel on, kuten kaikki tiedämme, Lähi-Idän ainoa demokratia, sekä erittäin liberaali sellainen. Maa on lähellä pohjoiseurooppalaista sosiaalidemokratiaa kattavine terveydenhoitojärjestelmineen, koulutuksineen, sekä hyvinvointiverkkoineen. Israel muistuttaa sisäpoliittisesti huomattavasti enemmän Suomea kuin Yhdysvaltoja.

Mitä naisten sekä seksuaalisten vähemmistöjen oikeuksiin tulee, Israel on valovuosia edellä kaikkia naapureitaan. Israelilaiset naiset nauttivat laillisesta sekä mittavasta sosiaaliseesta tasa-arvosta – lukuunottamatta hasidi-juutalaisia sekä useimpia arabeja. Laki ja asenteet ovat myös erittäin ystävällisiä seksuaalisille vähemmistöille, ja Israel jopa tarjoaa turvapaikkoja kotimaissaan vainotuille arabimaiden homoille.

Israelin uskonnonvapaus on absoluuttinen. Juutalaiset, kristityt, druusit, muslimit, sekä muut uskonkunnat saavat lain ja suvaitsevaisen kulttuurin turvaamina harjoittaa uskontojaan rauhassa. Muslimien minareetit näkyvät katukuvassa, ja imaamien rukouskutsut kaikuvat arabivaltaisten naapurustojen kujilla viidesti päivässä.

Naapureihinsa ja koko Lähi-Itään verrattuna Israel on ihmisoikeuksien, demokratian, ja humanismin mekka. Maa ei ole tietenkään täydellinen, mutta jopa israelilaisten arabien (n. 20 prosenttia väestöstä) elintaso, kansalaisvapaudet, koulutus, yms. hyvinvoinnin mittarit ovat valovuosia muun arabiankielisen maailman edellä.

Silti, vasemmistoaktivistien puheet toistavat terroristijärjestöjen anti-Israel propagandaa, esitellen Israelin liki modernin fasismin mallikappaleena. Miksi? Anti-Israel paatos johtaa monista tekijöistä, mutta neljä syytä nousee yli muiden.

Ensimmäinen tekijä on antiamerikkalaisuus. Israelin läheiset suhteet Yhdysvaltoihin tekevät siitä vasemmiston silmissä osasyyllisen amerikkalaiseen imperialismiin. Israel on kuin mini-Amerikka, joka on hyvä tuomita samassa antiamerikkalaisessa hengenvedossa.

Toinen syy on modernin vasemmistoradikalismin ideologinen kodittomuus. Israelilainen akateemikko Meir Litvak on selittänyt anti-israelilaisen paatoksen johtuvan osittain vasemmistolaisen maailmankatsomuksen vuonna 1989 alkaneesta kriisistä. Kommunismin kaatumisen sekä moraalisen konkurssin myötä radikaalit ovat joutuneet etsimään uusia aktivismin ja ideologian kohteita, ja anti-israelilainen toiminta on eräs uusista vaikutuskanavista.

Kolmas tekijä on vanha ja traaginen antisemitismi. Eurooppalainen antisemitismi on valitettavasti vielä elossa, ja sen uusi variaatio on ns. blame the victim (syytä uhria) -versio. Vanhan antisemitismin rinnalle on noussut eurooppalaisen huonon omantunnon luoma versio. Juutalaisvaltion syntien ylikorostaminen lievittää holokaustin aiheuttamaa syyllisyydentuntoa.

Viimeinen tekijä on vasemmiston universaali taipumus etsiä helppoja hyökkäysten kohteita. Israelia vastaan on helppo ja turvallista protestoida, sillä se on demokratia, joka ei ammu kriitikkojaan. Israelia, Yhdysvaltoja, sekä muita demokraattisia valtioita on huomattavasti helpompi kritisoida kuin Syyriaa, Pohjois-Koreaa, Neuvostoliitto-vainaata, tai muita totalitäärisiä valtioita, joilla on ikävä tapa jyrätä protestoijia tankeilla.

Israel ansaitsee kritiikkiä ja sen-kuten kaikkien-valtioiden toimia on hyvä pitää kriittisesti silmällä. Israelilaiset itse käyvät jatkuvaa ja ankaraa keskustelua Länsirannan tulevaisuudesta sekä maan ulkopolitiikasta, ja muun maailman on hyvä osallistua tähän dialogiin. Meidän ei silti ole syytä unohtaa, että Israel on alueen ainoa demokratia, joka jakaa meidän läntiset arvomme. Israelin ja arabimaiden kiista on myös demokratian ja totalitarismin välinen konflikti. Kumman puolella sinä seisot?

Soundtrack: Wilco, Either Way.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Patrik kirjoitti:
”Israelin valtio on perustettu vain sen takia, että Yhdysvallat saataisiin mukaan ensimmäiseen maailmansotaan.”

Älä yritä! Ensimmäinen maailmasota käytiin 1914 – 1918 ja toinen maailmansota 1939 – 1945. Israel perustettiin 1948 eli 30 vuotta ensimmäisen ja 3 vuotta toisen maailmansodan päättymisen jälkeen.

Haulla ”Hezbollah was using UN post as shield” löytyy uutisia, joissa samalla tarkkailuasemalla suomalaisen kanssa ollut kanadalainen majuri Paeta Hess-von Kruedener kertoo, kuinka Hizbollah käytti YK:n tarkkailuasemaa kilpenään tulittaessaan raketeilla Isralin siviilikohteita ja ettei Israel kohdistanut tulta YK-tarkkailijoihin vaan taktisena välttämättömyytenä alueen Hizbollah-terroristeihin.

On kyllä todella pöyristyttävää salailua, jos Hissut ovat tosiaan olleet kohteena silloin kun YK-asemaa tulitettiin ja asiasta on Suomessa koko ajan vaiettu Israelia samalla demonisoiden. Tuntuu jo liian härskille ollakseen todellista. Siinäpä olisi oiva työsarka tutkivalle toimittajalle.

Olen kyllä ennenkin kuullut Libanonissa muinoin palvelleilta rauhanturvaajilta, ettei arabien asemiesten touhuihin käytännössä puututtu, koska se olisi vesittänyt joukon omat toimintamahdollisuudet. Samalla taidettiin sitten menettää se vähäinenkin uskottavuus Israelin silmissä.

Samasta syystähän palestiinalaiset ampuvat mielellään rakettinsa ja kranaattinsa sairaaloiden ja koulujen katoilta ja pihoilta. Saadaan marttyyreita ja sympatiaa.

Hoinosee:
Oletko kuullut Balfourin julistuksesta? Julistuksella saatiin hyvässä asemassa olevat Yhdysvalloissa asuvat juutalaiset kiinnostumaan ensimmäisestä maailmansodasta ja näin ollen edesauttoi Yhdysvaltojen liittymistä ensimmäiseen maailmansotaan. Vai keksitkö jonkun muun syyn miksi Iso-Britannia lupaisi juutalaisille miehittämänsä alueen?

Tarkkailuasemia käytetään kilpinä, muttei se oikeuta tappamaan suomalaisia rauhanturvaajia. Hoinosee voisi pistää linkin näihin uutisiin, itse en nimenomaisessa tapauksessa törmännyt mihinkään artikkeliin jossa puhuttiin että ”terroristit” olisivat käyttäneet kyseistä tarkkailuasemaa sillä hetkellä kun Israel ”vahingossa” tulitti tavallisella tykistöllä tarkkailuasemaa 14 kertaa. Ei osunut niin viimeisteli ilmaiskuilla.

Mikään ei tietenkään oikeuta tulittamaan YK:n asemaa, mutta nimellisesti neutraalin toimijan tosiasiallinen räikeä puolueellisuus kyllä madaltaa kynnystä merkittävästi. YK on omilla toimillaan vaarantanut työntekijöidensä turvallisuuden, joten syyllisiä näyttää löytyvän kolmelta suunnalta ja niistä vain yksi on Israel. Jokainen varmaan jakaa prosenttiosuudet omalla subjektiivisella kaavallaan.

Vastaava tapaushan oli punaisen ristin tunnuksella kopterinsa suojannut Ratko Mladic. Kuka on sitä mieltä, että hänellä tuli sodan oloissa olla kyseisen merkin tarjoama suoja siirryttäessä rikospaikalta toiselle?

Olisiko sittenkin niin, että joskus on luvallista soveltaa tilanteen mukaan? Itse olisin pitänyt oikeutettuna ampua Mladicin kopteria rististä huolimatta, enkä ihmettele, jos joku on tehnyt vastaavan päätöksen YK-aseman suhteen Libanonissa. Merkki sinällään ei merkitse mitään, jos sitä käytetään väärin.

Mihin perustuu väite että lefterit vihaisivat Juuttaanmaata ? Sehän on ollut sosialistinen ihanne ja sen suunnan ainut demokratia ja toimiva yhteiskunta. Jos Hitsarit ovat piileksimässä YK:n asemien lähellä, kyse on pöyristyttävästä YK:n tehottomuudesta. Tukikohtien ympärille on luotava muutaman sadan metrin turva-alue, jolta on karkotettava kaikki sivulliset. Komentavia upseereita on vaihdettava ja pantava uudet voimat johtoon, jos tällaista yksipuolista touhua sallitaan.

Lieneeko kummallakaan puolella nautintaoikeutta siihen kiviseen maalanttiin.
Silloin kun sionismiksi kutsuttu muuttoliike alkoi, maiden omistajat elelivat muualla kuin Palestiinassa. Palestiinan valtiota ei ollut olemassakaan, ei silloin eika nyt.

Paikkakunnan asukkaat nauroivat typeryksille jotka ostiva puhtaalla kullalla soita ja rameikoita. Mita saakutin typeryksia!
Muutamassa vuodessa suot kuivattiin. Rameikot rupesivat kasvamaan hedelmia ja viljaa.
Tuli yhdyskuntia. Oli koulut, liikennekin pelasi.

Alkoi saatanallinen urputus ja kateus. Veivat MEIDAN maamme. Otetaan se takaisin!
Se takaisinotto jatkuu yha.

Huivipaille on ihan mahdotonta selostaa etta TYO on ainoa keino milla hyvinvointia luodaan.

Toisella puolen oli ’Luvattu Maa’-paskapuhe. Sita sontaa tukee mm USA.

Sen luvatun maan ottaa se joka siihen pystyy. Jehovan Jermut ovat toistaiseksi aika korkealla pistetaulukossa.

Aina on takana ekonomia. Ilmaisia lounastuksia ei ole.

Juuttaat ärsyttävät tahallaan huivipäitä rosvoamalla toisten maata. Kaksi valtiota kylmästi pystyyn. Jerusalemin vanha kaupunki vapaavaltioksi, jonne portit rahastuspisteineen kummankin valtion rajalle. Salemissa voisi kumpikin maa pitää valtiollisia rakennuksiaan ja instituutioitaan. Mutta milään ei onnistu, kun ollaan niin jyrkkää.

”Kaksi valtiota kylmästi pystyyn.”

Johan siellä on. Palestiina jaettiin kahtia juutalaisten ja muslimien kesken, ja muslimit saivat isomman osan, Jordanian. Mutta jostakin syystä se ei riitä.

Demokratian puolella kannattaa seisoa aina mieluummin kuin totalitarismin, ja yrittää sieltä vaikuttaa asioiden sopimiseen. Israelissa kärjistyy juutalaisuuden ja islaminuskon välinen kuilu kuin tuli ja vesi kohtaisivat toisensa. Näiden uskontojen, kulttuurien ja arvomaailmojen yhteiselo on sovittamaton muutoin kuin demokratian kehittymisen kautta molemmissa leireissä. Israel on demokratia, joka toimii toisaaltaan monissa asioissa epädemokraattisesti vahvemman vallalla suhteessa palestiinalaisiin.
Ei tästä kiistasta näy tulevan lasta eikä paskaakaan nykyisillä eväillä.

@eero
Jos Israel on isosisko niin Turkista on tullut alueellinen isoveli joten tavalla tai toisella, isoveli tulee antamaan nuoremmalle siskolleen kunnollisen selkäsaunan.

””Israelia vastaan on helppo ja turvallista protestoida, sillä se on demokratia, joka ei ammu kriitikkojaan”

http://en.wikipedia.org/wiki/Gaza_flotilla_raid

Niin no, jos menee ilmaisemaan kritiikkiään pesäpallomailoilla, rautakangilla tai raketeilla, voi olettaa että suoraa palautetta tulee takaisinkin. Huomaa myös että pelkästään passiivista vastarintaa tehneillä laivoilla ei ammuttu.

@DeG
Väität siis että on oikeutettua ampua henkilö joka protestoi pesäpallomaila tai rauhtakanki kädessä? Suht älytöntä ajattelua!

”Väität siis että on oikeutettua ampua henkilö joka protestoi pesäpallomaila tai rauhtakanki kädessä? Suht älytöntä ajattelua!”

Tämä oli kai parodisointia?

Vähän riippuu. Joka tapauksessa Israelille on ominaista kostaminen ja länsimaisittain katsottuna ylimitoitettu voimankäyttö. Myös yksi mokaa, kaikki kärsii – tyyppinen rankaiseminen toistuu palestiinalaisalueilla jatkuvasti. Tämä ei ole länsimaisen oikeuskäsityksen mukaista – vaan pikemminkin paikallisen ikiaikaisen tradition suora jatke.

@eero

Hmm nyt en ymmärrä ”länsimaisittain katsottuna, paikallinen traditio”?

Olen lukenut monia kommenttejasi ja tämän luettuani alan ymmärtämään että sinulle ei tuo yleistieto taida olla hallussa ollenkaan.

Läsnsimaisen sivistyksen johon viittaat tähänastinen saavutus on ollut kolonialismi, imperialismi ja pari maailmansotaa ja jatkuvia juutalaisten ja muiden etnisiä puhdistuksia. Suomalaiset eurooppalaisen sivistyksen etuvartiona olivat erään kerran työntämässä idän barbaarit Uralin toiselle puolelle saksalaisten aseveljien avustamana. Humanismi ei jostain syystä toteudu käytännössä. Mutta eipä näitä kannata muistella, koska nämähän ovat aina poikkeustapauksia ja länsimaalaiset ovat sivistyneitä kun taas lähi-idän kansat tekemiset kuvastavat arabialaista brutaalia kansanluonnetta. Näin hölmöä on argumentointi.

Eli jos joku asia on tradition niin se on hyväksyttävää tai jos ei sitä niin ainakin ymmärrettävää?

Tosi hyvä kirjoitus, kiitos. Olen samaa mieltä. Viidenneksi kohdaksi voisi mainita vasemmiston uskontovastaisuus. Usein tuntuu siltä, että vasemmisto kokee velvollisuudekseen vastustaa Israelia ihan vain siitä syystä, että siitä kirjoitetaan Raamatussa.

Näin sivusta katsottuna sekä israelilaiset että palestiinalaiset ovat omaksuneet uhrin aseman ja kumpikin osapuoli sekoilee äärimmäisellä tehokkuudella. Iso osa palestiinalaisista tukee aseellista taistelua ja terrori-iskuja israelia kohtaan. Hankala lähtökohta rauhan rakentamiselle.

Israel taas kykyttää palestiinalaisia minkä ehtii. Äänioikeus ei ole yhtäläinen, mikä on vähän sama kuin me kieltäisimme suomenruotsalaisia äänestämästä. Siirtokuntia laajennetaan kansainvälisesti vastustuksesta huolimatta jatkuvasti palestiinalaisten asuinalueille.

Valittu kansa sortaa toki muitakin kuin palestiinalaisia: Tällä viikolla uutisoitiin, että israel on antanut salaa ehkäisyrokotuksia maahan muuttaneille Etiopian juutalaisille, nähtävästi koska näillä on väärä ihonväri. ( http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/israel-gave-birth-control-to-ethiopian-jews-without-their-consent-8468800.html ). Tämä on vähän sama kuin jos täällä olisi rokotettu maahan tulleet inkerinsuomalaiset.

Suomessa tätä keskustelua värittää se, että sitä käyvät niin ahkerasti pienet, mutta äänekkäät ryhmittymät. Toisella laidalla sen sortin vassarit, joiden mielestä palestiinalaiset saavat tehdä mitä tahansa saavuttaakseen itsenäisyytensä, toisella laidalla ääriuskovaisten ryhmittymä, jonka mielestä israel valittuna kansana on kykenemätön tekemän mitään väärin.

Toimittajan kirjoitus asettuu tässä keskustelussa harmillisesti viileän sivustatarkastelun sijasta lähelle ääriuskovaisten näkemyksiä. Rauhan tiellä on monia esteitä. Osa isoista esteistä löytyy israelilaisten puolelta.

Vaikka olisin maailman mukavin mies, kiltti eläimille, tunnollinen työntekijä ja veronmaksaja ja säännöllinen hyväntekeväisyyslahjoittaja, se ei anna minulle oikeutta pitää komerossani lapsiorjaa. Vaikka Israelissa olisi hyvä julkinen terveydenhuoltojärjestelmä ja se tarjoaisi turvapaikkoja arabimaiden homoille, se ei anna Israelille oikeutta miehittää Gazaa ja Länsirantaa.

Rakkaat vasemmiston aateveljet,

Minusta Marko Maunula kohtelee teitä vasemmistolaisia Israel kriitikoita epäoikeudenmukaisesti, sillä ettehän te suinkaan ole ainoat, jotka tukevat tällaisia Israelin vastaisia näkemyksia. Teidän kanssanne täysin samaa mieltä ovat myos uusnatsit ja muut äärioikeistoa edustavat henkilöt ja ryhmittymät. Voitte siis iloita tästä aatteellisesta harmoniasta sekä yhteisymmärryksestä. Äärivasemmisto tai äärioikeistö – samat mielipiteet ja arvot. Olette siis todella hyvässä seurassa. Onneksi ja varmaan teidän harmiksi, valtaosa suomalaisista ei kuitenkaan samaista itseään kumpaankaan näista samanhenkisistä ryhmistä. Mutta ”he ovatkin tietenkin kaikki väärässä”.

Putiputi

Maunulalta jää yksi aika olennainen syy mainitsematta. Israel on enemmän tai vähemmän USA:n liittolainen. Se jo yksin riittää syyksi vasemmistolle vihanpitoon.

Laittomasta miehityksestä puhujat eivät tunnu ollenkaan muistavan sitä, että vastaavia on lukuisia muitakin ympäri maailmaa, esimerkiksi vaikkapa Tiibet ja Kuriilien saaret. Laittomien hyökkäyssotien seurauksena tehdyt rauhansopimukset eivät myöskään ole juuri sen parempia vaikka noin teoriassa perustuvat sopimuksiin.