Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Miksi Trump menestyy?

Marko Maunula
Blogit Americana 16.1.2016 11:30
Torstaina 14. tammikuuta republikaanien presidenttiehdokkaat väittelivät Etelä-Carolinassa. Debatit ovat käyneet jo hieman väsyttäviksi ja hyödyltään rajallisiksi. Iowan caucus on enää reilun kahden viikon päässä. Republikaanien julkinen tinkaaminen sekoittaa pakkaa tässä vaiheessa vähemmän kuin ruo...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Donald Trumpin asenteita ja kannattajia voi ymmärtää paremmin, jos muistaa Archie Bunkerin 70-luvun televisiosarjasta.

Mutakakku ei vielä lennä. Muistatteko miten edellisissä vaaleissa republikaanit väittivät että Obama ei ole syntyperäinen amerikkalainen koska vain äiti on amerikkalainen ja hän on syntynyt Hawaiilla. No Hawaii on osavaltio mutta Cruzin syntymämaasta Kanadasta ei saa osavaltiota mitenkään ja vain Tedin äiti on syntyjään amerikkalainen sillä isä on kuubalainen.

Muistan kun aihe oli esillä John McCainin kohdalla sillä hän on syntynyt amerikkalaisita vanhemmista mutta Panaman kanavalla.
Perustuslaissa on vain kolme vaatimusta; 35 vuoden ikä,14 vuotta asuttava maassa ja ”natural born citizen”.
On tulkittu että jos on saanut amerikan kansalaisuuden syntyessään ilman että on tarvinnut hakea kansalaisuutta niin täyttää vaatimuksen. Mutta varmaa tämä ei ole.

Trump taas joutuu myöhemmin selittelemään miten hän vältti kutsunnoissa 5 kertaa Vietnamin opiskelun varjolla. Kun maksimi 5 kertaa tuli täyteen niin hän esitti lääkärinlausunnon kantapään luupiikistä ja onnistui saamaan merkinnän 4F eli palveluskelvoton. Samaan aikaan hän pelasi jalkapallojoukkueessa.
Trump pilkkasi McCainia että tämä on sotasankari vain kun jäi vangiksi ja vertasi oikeuteen joutuvaan Bergdaliin. Eiköhän veteraanit vierasta Trumpia.

Demokraattien Bernie Sanders on samanlainen kutsuntojen välttelijä. Näyttää yhä todennäköisemmältä että seuraava presidentti on Hillary Clinton.
USA:n ennakkoon tehtyjen mielipidetiedustelujen virhemarginaali etenkin esivaaeissa on suuri sillä ne tehdään usein lankapuhelimiin ja rekisteröidyille äänestäjille. Monet rekisteröityvät vasta vähän ennen vaalipäivää.

Myönnän että olen hölmistynyt siitä kuinka republikaanien kentää ei lainkaan tunnu edes harkitsevan vakavasti Marco Rubion kaltaista ehdokasta.