Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Miksi Rick Santorum luopui?

Marko Maunula
Blogit Americana 11.4.2012 16:00

Rick Santorumin kummallinen, raikkaan rehellinen ja tragikoomisen itsetuhoinen kampanja on nyt ohi.

Santorumin kampanja oli kiehtovaa seurattavaa. Politiikkaa seuraavan yleisön oli vaikea päättää, josko Santorum oli ainoastaan ihailtavan rehellinen vaiko kenties täydellisen typerä ehdokas.

Jokainen kerta kun Santorumin ehdokkuus näytti ottavan tuulta, hän tuhosi momentin sanomalla jotain poliittisesti rajattoman typerää. Hän kutsui raiskauksesta syntyviä lapsia Jumalan lahjoiksi. Ajatus kirkon ja valtion välisestä paloseinästä oksetti Santorumia. Hän puolusti homoseksualismin kieltäviä lakeja. Santorum ei vastustanut ainoastaan aborttia, mutta myös ehkäisyä. Syvästi katolinen Santorum onnistui jopa karkoittamaan katoliset äänestäjät kritisoimalla toistuvasti John F. Kennedyä.

Santorumin maailmankatsomus edustaa katolisen kirkon kaikkein konservatiivisinta laitaa, ja mies oli paikoitellen paavillisempi kuin paavi itse. Silti, verrattuna tuuliviirin vakaumuksella varustettuun Mitt Romneyhin, Santorumin johdonmukainen rehellisyys oli ilahduttavaa ja tyrmistyttävää seurattavaa, sekä erinomaista raaka-ainetta humoristeille.

Santorum tuhosi kampanjansa rehellisyydellä, mutta miehen vajavainen vaalikassa ei myöskään auttanut. Esimerkiksi elintärkeässä Illinoisissa Romneyn vaalikassa oli seitsemän kertaa Santorumin rahastoa suurempi.

Kampanja on ohi, ja Mitt Romney on nyt republikaanien ehdokas. Tämä oli väistämätöntä, mutta Santorumin syteen tai saveen -tyyli teki kisasta kiinnostavan. Lipeväkielisiin ”uskonnollisiin” politiikkoihin sekä Jeesuksesta poliittista kauppatavaraa tekeviin evankelistisiin myyntimiehiin verrattuna Santorum on ihailtavan suora ja johdonmukainen mies. Valitettavasti nämä ominaisuudet eivät toimi amerikkalaisessa politiikassa vuonna 2012.

Soundtrack: Pink Floyd, Set the Controls for the Heart of the Sun.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Tässä tapauksessa ei ole valitettavaa ettei suora tyylinsä toiminut, ellei sitten halua Yhdysvaltojen täyttyvän tyhjistä taloista ja kodittomista keinottelijoiden uhreista sekä kasvonsa polttaneista ja jalkansa menettäneistä nuorista miehistä.

En nimittäin usko hetkeäkään etteikö myös Santorumilla olisi ollut mahdollisuus voittaa Obamaa, voittihan Bush nuorempikin Al Goren (kuten Bill Maher sanoi: ”it was the iq versus bbq”).

Ei voi muuta kun sanoa kiitos jeesukselle että tuo fundamentalisti luovutti! ;-)

Miten Amerikka voikin synnyttää sellaisia paukkapääpoliitikkoja, joiden puheet ovat sentasoisia, että voisi jopa ajatella hoitoon ohjaamista vainoharhoista ym. sielun ongelmista. Missä ovat järkevät, pohdiskelevat, visioita omaavat uudistajat, jotka tajuaisivat Kiinan taloudellisen uhan usalaisille. Vain sotaa ja riitaa oikeasta vietin tyydyttämistavasta suoltavat.

”voittihan Bush nuorempikin Al Goren ”

En nyt malta olla tarttumatta tähän, Bushan ”voitti” korkeimman oikeuden päätöksellä. Floridassahan tilanne oli vähintäänkin epäselvä ja ainakin Michael Mooren ja Greg Palastin mukaan hylättyjen äänien joukossa oli suuri osa Al Gorelle meneviä ääniä, jotka olisivat kääntäneet Floridan Al Gorelle.