Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Miksi Obama voittaa v. 2012

Blogit Americana 4.4.2011 12:42
Marko Maunula
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Presidentti Barack Obama ilmoitti pyrkivänsä toiselle kaudelle. Ellei yllätystä tapahdu, hän voittaa suhteellisen helposti.

Tulevaan todennäköiseen voittoon on monta syytä, joista osa on psykologisia ja osa poliittisia.

Amerikkalaiset, kuten ihmiset yleensä, eivät halua heiluttaa venettä ellei siihen ole tarvetta. Istuvat presidentit häviävät ainoastaan, jos kansa on ollut erittäin pettynyttä heidän valtakauteensa ja jos talous takkuaa pahasti aivan vaalien alla.

Obaman aikakaudella talous kävi kuilun partaalla mutta tokeni. Republikaanit vaahtoavat valtion velkaantumisesta sekä hitaasti toipuvasta työllisyydestä, mutta heidän syytöksensä ovat sytyttäneet ainoastaan tosiuskovat. Talousasioissa amerikkalaisten enemmistö luottaa enemmän Obamaan kuin republikaaneihin.

Sosiaalisissa kysymyksissä amerikkalaiset ovat myös useammin samaa mieltä presidentin kuin oikeistolaisen opposition kanssa. Maan enemmistö haluaa laillistaa homoliitot. Lisäksi teekutsulaisten sekä hihhulioikeiston rasismi on säikäyttänyt maltillisia riippumattomia, vieden tuulta protestiliikkeiden purjeista.

Demograafinen kehitys myös puhuu Obaman uudelleenvalinnan puolesta. Yhdysvallat ruskettuu nopeaan tahtiin. Republikaanien uho maahanmuuttoasioissa on puskenut latinoja sekä muita tuoreita siirtolaisia sekä heidän jälkeläisiään demokraattien leiriin. Amerikkalaisessa poliittisessa kartassa parinkin prosentin heitto merkitsee dramaattista etua.

Obaman poliittinen koneisto on myös mykistävän tehokas operaatio. Istuva presidentti on lahjakkain näkemäni politiikko sitten Bill Clintonin ja Ronald Reaganin, ja hänen apunaan on liki pohjaton vaalikassa, presidenttiyden tuoma painoarvo, sekä luunkova koneisto. Republikaanisen haastajan on kyettävä uskomattomiin urotöihin Obaman lyömiseksi.

Obama on ollut maltillinen keskitien politiikko, jonka rauhallinen sekä kompromissihakuinen johtamistyyli on hitaasti vakuuttanut äänestäjien ei-ideologisen valtaosan. Liberaalit pettyivät, kun Obama ei ollutkaan sosialisti. Konservatiivit raivovat, sillä he näyttävät menettävän järkensä aina kun demokraatti nousee valkoiseen taloon. Obama on tasaisesti tarponut keskitietä väestön hiljaisen enemmistön kera. Tämä vie hänet voittoon ensi vuonna.

Soundtrack: Elliott Smith, Waltz # 2.