Miksi Gingrich voitti Carolinassa?

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Etelä-Carolinan esivaalit ratkesivat torstaina 19.2, viimeisen väittelyn ensimmäisessä kysymyksessä.

Väittelyn juontaja, CNN:n John King kysyi avauksessaan Newt Gingrichin kommentteja hänen ex-vaimonsa haastatteluun. Ex-rouva Gingrich kertoi, että hieman ennen avioeroa Newt oli ehdottanut hänelle avointa suhdetta ja vaatinut häntä jakamaan Newtin hänen rakastajattarensa, nykyisen rouva Gingrichin, kanssa.

Vastauksessaan Gingrich hyökkäsi CNN:n toimittajaa ja koko mediaa vastaan, syyttäen heitä loan heitosta, valehtelusta, sekä toimimisesta presidentti Obaman hyväksi. Gingrichin kiukkua kipinöivä vastaus tehosi täydellisesti. Etelä-Carolinan yleisö aplodeerasi Gingrichille seisaaltaan, pitkään ja innokkaasti.

Esivaalien vuorovesi kääntyi lopullisesti vastauksen myötä. Ehdoton enemmistö politiikan aktiivisista tarkkailijoista ja ammattilaisista piti Mitt Romneyn voittoa osavaltiossa kirkossa kuulutettuna, mutta viimeiset 48 tuntia ennen vaaleja Gingrich toteutti raskaan sarjan comebackin.

Nopeassa tarkastelussa Gingrichin voitto näyttää perustuvan neljään tekijään.

Maantiede: Newt Gingrich on Georgiasta, Etelä-Carolinan naapurista. Alueellisesta kulttuuristaan ja yhtenäisyydestään tunnetussa Etelässä tämä merkitsee paljon. Paikalliset halusivat syyn äänestää Etelän poikaa (vaikka Gingrich ei olekaan syntyperäinen), ja Gingrich vakuutti lopulta äänestäjät mahdollisuuksistaan voittoon.

Väittelyt: Gingrich on erittäin hyvä väittelijä. Televisioidut väittelyt esittelivät yleisölle itsevarman, informoidun, ja nopeasti ajattelevan Gingrichin. Kun spottivalot olivat kirkkaimmillaan, Gingrich toistuvasti osoitti kiistattomat poliittiset taitonsa.

Uskonto: Romneyn mormonismi ei (eteläcarolinalaisten kunniaksi) koskaan muodostunut vaalien kynnyskysymykseksi, mutta ovensuukyselyt osoittivat, että evankelistiset äänet menivät valtaosin Gingrichille. Ilmeisesti kolmesti avioitunut ja katolisuuteen kääntynyt Gingrich oli heille lopulta parempi vaihtoehto kuin putipuhdas mormoni.

Romney: Mitt Romney kärsii vakavasta uskottavuuden ja aitouden puutteesta. Hän ei ole vieläkään oppinut teeskentelemään vilpittömyyttä. Mitä pidemmälle kampanja on edennyt, sitä epäuskottavammalta hänen kansanmiehen teeskentelynsä vaikuttaa. Romneyn kieltäytyminen verotietojensa julkistamisesta sekä puheet $374000 tuloista ”pikkurahana” eivät myöskään auttaneet.

Mitä tästä eteenpäin? Sitten vuoden 1980, Etelä-Carolinan esivaalit voittanut republikaani on aina ollut puolueen lopullinen presidenttiehdokas. Newt Gingrichillä on nyt erittäin vahva momentti. Romney on vieläkin vahvin suosikki republikaanien ehdokkaaksi, mutta tie muuttui juuri huomattavasti mutkikkaammaksi. Esivaaleista tuli sittenkin kunnon taistelu.

Soundtrack: The Allman Brothers Band, Blue Sky.