Mike Wallace, R.I.P.

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Pääsiäislauantaina journalismi menetti yhden parhaista. Mike Wallace, legendaarinen haastattelija ja tutkiva journalisti, kuoli kotonaan Connecticutissa. Hän oli 93.

Wallace tunnetaan parhaiten 60 Minutes -ohjelmasta, jonka toimittajana hän työskenteli uransa viimeiset 38 vuotta. Toimittajana hän oli parhaimmillaan kovapintaisena haastattelijana, joka grillasi keskustelukumppaneitaan säälimättömän tehokkaasti.

Oli vastassa joko Ayn Rand, Mahmoud Ahmadinejad, Malcolm X tai Vladimir Putin, Wallace käsitteli heitä kohteliaan epäkunnoittavasti, lingoten kysymyksiä joita suurin osa toimittajista oli joko liian arkoja tai kohteliaitä kysymään. Ajatolla Khomeinilta Wallace kysyi suoraan: ”Oletteko te hullu?”

Wallace syntyi Massachusettsissa vuonna 1918 venäjänjuutalaiseen siirtolaisperheeseen. Hän opiskeli journalismia University of Michiganissa, ja aloitti uransa vuonna 1939 radiotoimittajana. Toisen maailmansodan aikana hän palveli viestintäupseerina Yhdysvaltain laivastossa.

Hän vietti uransa ensimmäiset vuosikymmenet median sekatyömiehenä, selostaen showpainia, isännöiden visailuohjelmia, näytellen television etsiväsarjassa ja toimien radiokuuluttajana. Kirjava työhistoria muokkasi Wallacesta erinomaisen ihmistuntijan, joka osasi nopeasti tunnistaa valehtelijat ja egomaanikot, viisaat ja typerykset.

Wallacen uran lopullinen läpimurto tapahtui vuonna 1959, kun hän teki neliosaisen sarjan Nation of Islam -kultista: ”The Hate that Hate Produced”. Dokumentti tutustutti amerikkalaiset tähän rasistiseen uskontoon sekä sen johtohahmoihin Malcom X:n ja Elijah Muhammadiin, sysäten valkoiset amerikkalaiset havaitsemaan heidän rasisminsa seuraukset radikaalien afroamerikkalaisten parissa.

Vuosien saatossa Wallacesta kehittyi koko kansan tuntema ja arvostama haastattelija. Hän oli Amerikan kärttyisä mutta terävä isoisä, joka paukutteli totuuksia ja tiukkoja kysymyksiä kansalaisten olohuoneissa vuosikymmenien ajan.

Wallace jatkoi työskentelyä aina 87-vuotiaaksi saakka, kunnes heikentyvä terveys ja sydänongelmat pakottivat hänet lopullisesti eläkkeelle.

Viimeisinä vuosinaan Wallace kunnostautui myös puhumalla avoimesti masennuksestaan sekä hänen saamastaan sairaalahoidosta. Hän puhui myös vakavasta sairaudestaan tutun kliinisellä otteella, sortumatta sentimentaalisuuteen tai triviaaliin pehmojournalismiin.

Kiitos elämäntyöstä, Mr. Wallace. Zichro livracha!

Soundtrack: Kaddish.