Mikä pelottaa maailmaa?

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Tuore Pew Research Centerin tutkimus mittasi ihmisten pelkoja eri puolilla maailmaa. Köyhä maailma pelkää tauteja ja uskonnollista vihaa, länsi pelkää taloudellista eriarvoisuutta.

PRC:n kyselyyn osallistui 48 000 ihmistä 44 eri maasta. Tutkimuksen laajemmat linjat eivät yllätä. Lähi-idässä ja uskonnollisesti jyrkästi jakautuneissa maissa uskonnollinen suvaitsemattomuus ja viha olivat huolenaiheista päällimmäisiä. Monissa Afrikan maissa ihmiset pelkäsivät epidemioita. Ydinaseet pelottivat muun muassa venäläisiä ja japanilaisia.

Vauraan läntisen maailman keskeinen pelko oli taloudellinen eriarvoisuus. Varallisuuden raju jakaantuminen pelottaa myös amerikkalaisia.

Vielä pari vuosikymmentä sitten amerikkalaiset pystyivät sulkemaan silmänsä taloudelliselta eriarvoisuudelta. Uskomus nopeaan sosiaaliseen liikkuvuuteen ja niin sanottuun amerikkalaiseen unelmaan, jossa ahkeruus ja sääntöjen mukaan pelaaminen johtavat aina lopulta taloudelliseen menestykseen, elivät vielä voimakkaina.

1990-luvun buumin aikana uskomukseen oli jossain määrin katetta, kun maassa oli liki täystyöllisyys ja firmat joutuivat kilpailemaan työntekijöistä. Mutta viime vuosina tietoisuus tuottavuuden ja kasvun kasaantumisesta talouspyramidin huipulle on saavuttanut kriittisen pisteen.