Mihin Amerikka uskoo? Rapautuva luotto instituutioihin vaarantaa yhteisöllisyyden

Aikaisemmin kodin, uskonnon ja isänmaan kaltaiset perusarvot kohtasivat kritiikkiä ennen kaikkea vasemmalta, mutta viime vuosina myös osa oikeistoa on liittynyt kuoroon.

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Hiljattain julkistettu mielipidetutkimus osoittaa amerikkalaisten perusarvojen olevan rapautumassa.

Isänmaallisuus, uskonnollisuus, yhteisöllisyys, suvaitsevaisuus ja halu perustaa perhe ovat kaikki jyrkässä alamäessä. Trendi koskettaa kaikkia ikäryhmiä, mutta erityisesti milleniaaleja. Esimerkiksi vain 23 prosenttia alle 30-vuotiaista pitää lasten saamista erittäin tärkeänä.

Instituutioita ja perinteisiä arvoja vastaan on hyökätty monesta poliittisesta ilmansuunnasta jo vuosikymmenien ajan. Instituutiot ja perinteiset arvot joutuivat (ajoittain ansaitustikin) kritiikin kohteeksi pian toisen maailmansodan jälkeen ja hyökkäykset saivat uutta pontta 1980-luvulla. Viime vuosina trendi on saavuttanut crescendon, eli voimistuu voimistumistaan.

Margaret Thatcher sanoi, ettei ole olemassa yhteiskuntaa, vaan pelkästään yksilöitä ja perheitä. Sama henki leimasi osaltaan myös 1980-luvun Yhdysvaltoja. Ajattelutavan juuret ulottuvat syvälle amerikkalaisen individualismin historiaan.