Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Mie vien, sie vikiset: demokraatit ja päätöksen aika

Blogit Americana 18.9.2009 18:40
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Toiveet puoluerajat ylittävästä terveydenhoidon uudistuksesta on nyt haudattava. Obaman pitää sulkea korvat republikaanien kiljunnalle sekä runnoa uudistus läpi demokraattisin äänin.

Keskiviikkona Max Baucus (D-Montana), senaatin talousvaliokunnan vaikutusvaltainen pomo ja eräs senaatin johtavia maltillisia/konservatiivisia demokraatteja, julkisti oman ehdotuksensa terveydenhoidon uudistukseksi. Kompromissiksi aiottu ehdotus tarjosi lukuisia porkkanoita republikaaneille, kuten lupauksen julkisen option eli valtion pyörittämän sairasvakuutuksen eliminoinnista.

Lopputulos? Baucusin ehdotus kuoli synnytyksessä. Demokraattien vasemmisto ilmoitti välittömästi, että he eivät voi tukea pakettia joka maksetaan osavaltioiden ja keskiluokan kukkaroilla, mutta laajentaa vakuutusyhtiöiden valtaoikeuksia. Republikaanit tuomitsivat Baucusin ehdotuksen lonkalta, jupisten tuttua mantraansa veroista sekä pienyrityksistä.

Reaktiot Baucusin ehdotukseen osoittavat kaksi selvää trendiä:

  1. Demokraattien vasemmisto ei hyväksy mitä tahansa uudistuspakettia. Se on odottanut vuosikymmeniä, mutta liberaalit ovat nyt valmiita taistelemaan merkityksellisen uudistuksen puolesta.
  2. Republikaanien valtavirralla ei ole aitoa kiinnostusta uudistukseen. He heiluttelevat huuliaan pelkästään tappaakseen aikaa ja puhuakseen uudistuksen kuoliaaksi. Republikaanien summittainen tuomio Baucusin suunnitelmalle viimeistaän osoitti heidän kyynisen passiivisuutensa.

Obaman vaihtoehdot ovat nyt vähissä. Hänen on puskettava uudistus läpi demokraattisin äänin; nopeasti, ennen kun uupumus aiheeseen iskee kansakuntaan. Tämän hetken republikaanit eivät ole kykeneväisiä tai halukkaita kompromisseihin tai neuvotteluun. Nyt on jyrkän puoluepolitiikan aika.

Soundtrack: Warren Zevon, Lawyers, Guns, and Money.