Meuse-Argonnesta sata vuotta: Yhdysvaltojen historian verisin taistelu käytiin Ranskassa

Vasta sotaan liittyneet amerikkalaissotilaat paikkasivat kokemuksen puuttumista innolla ja energialla.

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Tasan sata vuotta sitten Yhdysvaltain historian verisin taistelu oli juuri alkanut. Meuse-Argonnen hyökkäys kesti syyskuun 26. päivästä aina Ensimmäisen maailmansodan loppumiseen saakka, 11.11.1918.

Edellisenä vuotena Saksa oli ottanut valtavan riskin. Se oli sodan alussa luvannut Yhdysvalloille lopettaa sukellusvenesodan ja puolueettomien laivojen upottamisen. Saksa tiesi, että sukellusvenesodan jatkaminen olisi Yhdysvalloille casus belli, syy liittyä sotaan.

Kolmen vuoden asemasodan jälkeen Saksan oli pakko pelata upporikasta tai rutiköyhää. Se tiesi amerikkalaisten tarvikkeiden olevan elintärkeitä briteille ja ranskalaisille.

Saksan sodanjohto laski, että jos he aloittavat uudestaan rajoittamattoman sukellusvenesodan, se johtaa Yhdysvaltojen sodanjulistukseen, mutta ennen kun amerikkalaiset ehtisivät hätiin, saksalaiset kukistaisivat Ranskan ja Iso-Britannian massiivisella hyökkäyksellä sekä merisaarrolla.

Tammikuussa 1917 brittien tiedustelu kaappasi ns. Zimmermanin sähkeen ja antoi sen Yhdysvalloille. Sähkeessä Saksa lupasi Meksikolle maata Yhdysvaltojen lounaisosista, jos Meksiko aloittaisi konflikteja Yhdysvaltojen kanssa.