Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Meth raiskaa maaseutua

Blogit Americana 13.9.2009 17:35
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Missä asuvat amerikkalainen köyhyys ja huumeongelma? Yhä useammin maaseudulla.

Luin juuri hyvän ja hätkähdyttävän teoksen. Nick Redingin Methland pistänee monen lukijan mielikuvat amerikkalaisesta huumerikollisuudesta uusiksi.

Historiallisesti niin suomalaiset kuin amerikkalaisetkin ovat pitäneet maaseutua puhtaampana ja moraalisempana kuin kaupunkeja. Synnit ja paheet asuvat korkeiden talojen varjossa. Huumeongelma ja rikollisuus keskittyvät urbaaneihin yhteisöihin.

En ole varma onko tämä mielikuva koskaan pitänyt paikkansa, mutta viime vuosikymmenen räjähdysmäinen metamfetamiini-epidemia on kylvänyt valtavaa tuhoa Yhdysvaltain maaseudulla. Amerikkalainen köyhyys, rikollisuus, ja huumeongelma löytyvät yhä useammin pienistä sydänmaan kylistä.

Methland kertoo iowalaisen Oelweinin tarinan. Alle 7000 asukkaan kunta taistelee talouden rakennemuutoksen, köyhyyden, ja massiivisen metamfetamiini-ongelman kynsissä. Saksalaisten ja skandinaavien jälkeläisten asuttama, aikaisemmin vakaa pitäjä on sosiaalisesti ja taloudellisesti liki romahduspisteessä.

Sama ilmiö näkyy Atlantan ympäristössä. Tein muutama vuosi sitten juttua Appalakkien metamfetamiini-ongelmasta. Huumeen vaikutukset näkyivät pienten yhteisöjen katukuvassa loputtomana köyhyytenä, epäonnistuneen methin kokkauksen aiheuttamina tulipaloina, ja hampaattomina (meth tuhoaa käyttäjien hampaat erittäin nopeasti) raitilla lompsijoina.

Oppaanani toimiva huumepoliisi kertoi methin käyttöön liittyvästä köyhyydestä: ”Muissa huumeissa ainakin diilerit tienaavat rahaa. Meth-ketjussa sen jokainen lenkki on yleensä rutiköyhä ja surkeassa kunnossa.”

Tilastot osoittavat, että amerikkalaisen maaseudun huume- ja alkoholiongelmat ovat nopeassa kasvussa, varsinkin nuorten parissa. Syiden selvittämisessä on sosiologeilla työsarkaa, mutta toistaiseksi Redingin argumentti maaseudun hallitsemattomasta rakennemuutoksesta sekä globalisaatiosta vaikuttaa parhaalta selitykseltä.

Soundtrack: Drive-By Truckers, You and Your Crystal Meth.