Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Merirosvot ja Obama

Marko Maunula
Blogit Americana 14.4.2009 19:59

”En edelleenkään pidä presidentistä, mutta tämän merirosvojutun hän hoiti hyvin.”

Kapteenin pelastusoperaatio vakuutti shakkikaverini Billin. Republikaaninen liikemies, amatööri-historioitsija, sekä vahva shakinpelaaja Bill pieksee minut säännöllisesti shakissa joka maanantai. Pelin ohessa hän täyttää korvani konservatiivisilla tulkinnoillaan maailman menosta.

”Mitä Obamalla oli tämän kanssa tekemistä,” kysyin avatakseni keskustelun.

”Hän valtuutti laivaston käyttämään voimakeinoja jos tilanne niin vaati. Oletin, että tyypillisenä demokraattina hän vetoaisi YK:n ja puhuisi loputtomiin, ja lopulta meillä olisi kuollut kapteeni käsissämme.”

Koulutetut, maailmaa seuraavat amerikkalaiset ovat hyperpoliittista kansaa. Billin kommentit todistivat jälleen, että amerikkalaiset osaavat politisoida asian kuin asian. Pääsiäisviikonlopun panttivankikriisi Somalian rannikolla politisoitui välittömästi. Viikonlopun poliittiset talk showt puivat tapahtuman seurauksia ja vaikutuksia Obaman suosiolle ja hallinnolle.

Oikeisto iloitsee muiden kansalaisten kera kapteenin vapautumisesta sekä onnistuneesta operaatiosta, mutta kriisin poliittiset seuraukset eivät tarjoa heille hyviä uutisia, kuten debatti todistaa. Kiitos laivaston tehokkaan toiminnan sekä kolmen taitavan tarkka-ampujan, Obama on nyt ansainnut poliittista pääomaa käytettäväksi varsinkin ulkopolitiikassa.

Soundtrack: Funkadelic, One Nation Under a Groove

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Ei jaksaisi ihannoida väkivaltaa,mutta enpä jaksa myöskään loputtomiin ymmärtää kaikenmaailman rikollisiakaan.

Tämä oli viesti, meillä on uusi Franklin Delano Roosvelt. Se mikä on oikein ei ole heikkoutta.
Merirosvous oli rikos, josta hirtettiin.Välillä oli aika, jolloin kaikki unohtui. Pakistanin talebanit kivittävät ihmisiä mielivallalla. Barak joutuu tekemään viellä kovia päätöksiä.

Tämä oli kaikkiaan kovin ikävä tapaus jolla voi olla laajempia seurauksiakin. Haluaisin uskoa, että amerikkalaiset tekivät kaikkensa että kapteeni saataisiin vapautettua ilman kuolonuhreja, mutta vaikealta tuntuu. Yksittäisiä tilanteita saattaa asevoimin saada ratkaistua, mutta tämän merirosvo-ongelman ratkaisuksi siitä ei ole.

Kokonaan ilman keskustelua on tainnut jäädä mitä mieltä kansainväliset lait ja sopimukset tällaisesta touhusta ovat.

Obama antoi viestin laivarosvoille siitä että hyvät tavat on muistettava ennekuin kuin aikoo nousta toisen omistamaan laivaan, ja on kysyttävä vähintäänkin lupa siihen. Arvostan tätä tarkkuutta mitä Obama pyytää, koska ilman sopimuksia ja hyviä tapoja ei ole ajateltavissa että rauhanomaisesta elämästä maapallolla tulisi tolkkua. Sitäpaitsi somalit käyttävät näitä kiristysrahoja myös vain lisätäkseen kaappausmahdollisuuksiaan lähimerillä ja osin myös terrorismin tukemiseen Afrikan sarvessa.

Kiitos hyvistä kommenteista! Suosittelisin ystävällisesti teitä rekisteröitymään, että kommenttinne pääsisivät etusivulle ja saisivat ansaitsemansa huomion.