Merirosvot ja Obama

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

”En edelleenkään pidä presidentistä, mutta tämän merirosvojutun hän hoiti hyvin.”

Kapteenin pelastusoperaatio vakuutti shakkikaverini Billin. Republikaaninen liikemies, amatööri-historioitsija, sekä vahva shakinpelaaja Bill pieksee minut säännöllisesti shakissa joka maanantai. Pelin ohessa hän täyttää korvani konservatiivisilla tulkinnoillaan maailman menosta.

”Mitä Obamalla oli tämän kanssa tekemistä,” kysyin avatakseni keskustelun.

”Hän valtuutti laivaston käyttämään voimakeinoja jos tilanne niin vaati. Oletin, että tyypillisenä demokraattina hän vetoaisi YK:n ja puhuisi loputtomiin, ja lopulta meillä olisi kuollut kapteeni käsissämme.”

Koulutetut, maailmaa seuraavat amerikkalaiset ovat hyperpoliittista kansaa. Billin kommentit todistivat jälleen, että amerikkalaiset osaavat politisoida asian kuin asian. Pääsiäisviikonlopun panttivankikriisi Somalian rannikolla politisoitui välittömästi. Viikonlopun poliittiset talk showt puivat tapahtuman seurauksia ja vaikutuksia Obaman suosiolle ja hallinnolle.

Oikeisto iloitsee muiden kansalaisten kera kapteenin vapautumisesta sekä onnistuneesta operaatiosta, mutta kriisin poliittiset seuraukset eivät tarjoa heille hyviä uutisia, kuten debatti todistaa. Kiitos laivaston tehokkaan toiminnan sekä kolmen taitavan tarkka-ampujan, Obama on nyt ansainnut poliittista pääomaa käytettäväksi varsinkin ulkopolitiikassa.

Soundtrack: Funkadelic, One Nation Under a Groove