Meksikonlahti: katastrofin poliittinen puoli

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Meksikonlahden öljylautta kelluu hiljalleen kohti Louisianan rannikkoa, ja tilanne on kehittymässä ympäristökatastrofiksi. Silti, presidentti Obama pysyy päätöksessään laajentaa öljynporausta rannikkojen tuntumassa.

BP:n porauslautan räjähdys oli tragedia 11 kuolleelle öljymiehelle sekä heidän omaisilleen, ja nyt Louisianan ainutlaatuiset rämealueet ovat vakavassa vaarassa. Jotkut politiikot, Floridan demokraattinen senaattori Bill Nelson etunenässä, ovat pyytäneet presidenttiä luopumaan öljynporausaikeistaan, mutta Obama ei ole antanut periksi.

”Uskon edelleen, että kotimainen öljyntuotanto on tärkeä osa strategista energiaturvaamme, mutta se pitää toteuttaa niin, että se on turvallista sekä työntekijöille että ympäristölle,” presidentti sanoi perjantaina.

Onnettomuuden poliittinen jälkihoito on jo alkanut. Oikeusministeriö on aloittamassa tutkimukset onnettomuuden syistä, ja Obama matkustaa sunnuntaina alueelle osoittamaan empatiaansa uhreille.

Päätös jatkamisesta öljylinjalla vaatii Obamalta poliittista tasapainoilua. Luopuminen öljyntuotannon laajentamisesta herättäisi syytöksiä ylireagoinnista. Toisaalta Obaman pitää olla varovainen, ettei hän näytä kylmältä ja välinpitämättömältä kärsivää aluetta kohtaan. Huono reagointi viimeiseen Louisianan katastrofiin osoittautui kalliiksi Obaman edeltäjälle.

Soundtrack: Randy Newman, Louisiana 1927.