Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Meksikon huumeväkivalta ja parempi huumetiedotus

Marko Maunula
Blogit Americana 23.8.2011 15:42

Kaaos Meksikossa jatkuu ja syvenee. Viime viikonloppuna Meksikon ensimmäisen divisioonan jalkapallopeli keskeytettiin, kun stadionin ulkopuolella käynnistyi tulitaistelu.

Tällä kertaa huumekartellien ja poliisin yhteenotossa ”vain” haavoittui yksi poliisi, mutta videokuvat stadionilta osoittavat meksikolaisten jatkuvan pelon sekä elämän epävarmuuden.

Viime vuonna Meksikon huumesodissa kuoli yli 15000 henkilöä. Tänä vuonna numerot lupaavat vieläkin traagisempaa tilastoa.

Huumesotien suurin syyllinen löytyy Yhdysvalloista ja Länsi-Euroopasta. Jos vauraiden länsimaiden asukkaat lopettaisivat huumeiden kanssa läträämisen, väkivalta Meksikossa kutistuisi nopeasti ja dramaattisesti.

Suurin syyllinen on ennen kaikkea kokaiinin käyttäjä. Muotiin palannut elintasohuume on, huikeiden katteidensa vuoksi, meksikolaisen huumeväkivallan merkittävin katalysaattori. Jokaisen gramman matka Kolumbiasta pohjoisamerikkalaiseen tai eurooppalaiseen yökerhoon on maksanut lukuisia ihmishenkiä. Käyttäjän moraalinen vastuu on kiistaton.

Koska joku aloittaisi huumeiden käyttäjän moraaliin vetoavan kampanjan? Yliampuva pelottelu sekä väärät tiedot naurattavat, ja huumeiden vastaiset kampanjat näyttävät yhtä uskottavilta kuin tekoviileä rokkipastori.

Kuvat ristituleen joutuneista meksikolaisista lapsista tai väkivallan uhrien äideistä ovat ehkä tehokkainta tietämääni huumeiden vastaista tiedotusta. Haluatko todellakin antaa rahasi elukoille, jotka ovat luoneet valtavaa kärsimystä miljoonille ihmisille? Katso bileittesi oikea hinta.

Soundtrack: Valentin Elizade, A Mis Enemigos.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Järkevintähän olisi huumeiden laillistaminen. Tosin, sama moraaliin vetoava kampanja voitaisiin käydä myös lihansyöntiä vastaan, suklaansyöntiä vastaan (lapsityönvoima) ja esimerkiksi halpoja vaatteita vastaan.

”esimerkiksi halpoja vaatteita vastaan.”’

Tästä tulikin mieleen, että nuorison ja nuorten aikuisten parista (ei-terveydellisistä-syistä-) kasvissyöjiä löytyy (henk. koht. kokemusperäisen arvioni mukaan) paljon enemmän kuin esim. henkkamaukan halpavaatteiden vastustajia.

Eläimet söpömpiä kuin lapsityöläiset tai Espanjassa tomaatteja noukkivat orjat?

”Suurin syyllinen on ennen kaikkea kokaiinin käyttäjä.”

Väärin, kyllä suurin syyllinen on edelleen jatkuva Huumeiden vastainen sota. Vuosikymmeniä jatkunut pään seinään hakkaaminen josta on selkeästi enemmän haittaa kuin hyötyä.

Huumeet lailliseksi vaan, vedettäisiin kerralla matto rikollisten jalkojen alta.

Kieltolaeista luopuminen on ainoa keino, millä tämä väkivalta voidaan saada loppumaan, ei mikään loppukäyttäjiin kohdistuva pelottelu, moralisointi tai sakoilla ja vankeusrangaistuksilla ahdistelu.

Huumeet laillisiksi -> markkinat katoavat -> rikollisuus romahtaa.

Moraalinen vastuu on nimenomaan vuosikymmeniä sitten epäonnistuneeksi havaittua kieltolakia pakkomielteisesti ylläpitävillä poliitikoilla ja virkamiehillä. Ja moraalinen vastuu on myös poliiseilla jotka tätä kieltolakia lausunnoillaan tukevat vain saadakseen pitää työpaikkansa ja määrärahansa. Ihmisten kärsimykset eivät heitä tunnu painavan tai sitten kyseisille aloille hakeutuu vajavaisen älykkyyden omaavia henkilöitä. Nimittäin tuosta kieltolain toimimattomuudesta ja sen rikollisuutta lisäävästä vaikutuksesta on lukuisia tutkimuksia ja pelkkä maalaisjärkikin pitäisi riittää asian ymmärtämiseen.

Mitä järkevää siinä olisi että tuotaisiin nuorten ja lasten saataville entistä enemmän ja helpommin äärimmäistä riippuvuutta ja nopeaa kuolemaa aiheuttavia aineita?? Ihan lain voimalla???

Tällaiset vaatimukset kuulostavat ihmeelliseltä, järjettömiltä kertakaikkiaan. Eritoten nyt kun vihdoin ollaan saamassa selkävoittoa tuosta tupakastakin, joka sentään on aika mietoa ainetta noihin huumeisiin verrattuna.

’ihmettelee’: – ”Mitä järkevää siinä olisi että tuotaisiin nuorten ja lasten saataville entistä enemmän ja helpommin äärimmäistä riippuvuutta ja nopeaa kuolemaa aiheuttavia aineita?? Ihan lain voimalla???”

Markkinatalouden voimat huumekaupassa perustuvat mielettömiin voittoihin – ja kun mahdollisuus voittoihin katoaa – katoaa markkinatkin ja rikollisuus sen rahoittamiseksi – kuka tahvo sitä ILMAISTA tavaraa kakaroille jakaisi?

Niin, päihteitä on aina ollut ja tulee aina olemaan, ja ihmiskunnan historian viimeiseen päivään asti tässä maailmass tulee olemaan ihmisiä, jotka haluavat niitä käyttää. Tämän tosiasian myöntäminen ei ole mitään huumemyönteisyyttä, kuten ei myöskään niiden keinojen pohtiminen ja kritisoiminen, joilla tiettyjen päihteiden käytöä on yritetty kieltää tai hallita.

”Pösilö”: -”Niin, päihteitä on aina ollut ja tulee aina olemaan, ja ihmiskunnan historian viimeiseen päivään asti tässä maailmass tulee olemaan ihmisiä, jotka haluavat niitä käyttää. Tämän tosiasian myöntäminen ei ole mitään huumemyönteisyyttä, kuten ei myöskään niiden keinojen pohtiminen ja kritisoiminen, joilla tiettyjen päihteiden käytöä on yritetty kieltää tai hallita.”

”Israelilaistutkija: Mooses hillui huumehuuruissa
4.3.2008 14:12

Saadessaan kymmenen käskyä Mooses oli psykedeelisten huumeiden vaikutuksen alainen.
Näin väittää israelilaispsykologi Benny Shannon, jonka asiaa käsittelevä artikkeli on ilmestynyt filosofisessa Time and Mind -aikakauslehdessä.
Kognitiivisen psykologian professorina Jerusalemin heprealaisessa yliopistossa toimivan Shannonin mukaan mielen toimintaan vaikuttavat aineet kuuluivat tärkeänä osana raamatullisen ajan israelilaisten uskonnollisiin riitteihin.
– Mitä tulee Moosekseen Siinain vuorella, kyseessä ei ollut yliluonnollinen, kosminen tapahtuma tai legenda, vaan mitä luultavimmin tapahtuma, jossa Mooses ja israelilaiset olivat huumausaineiden vaikutuksen alaisina, Shannon totesi tänään Israelin valtiollisella radiokanavalla.
Äänten näkeminen esimerkkinä
Itsekin huumaavia aineita kokeillut Shannon arvioi Mooseksen käyttäneen sellaisia myös nähdessään ”palavan pensaan”.
– Raamatun mukaan ihmiset näkevät ääniä, mikä on klassinen ilmiö, Shannon totesi ja mainitsi esimerkkinä Amazonin alueen uskonnolliset rituaalit, missä huumaavia aineita otetaan juuri siksi, että ihmiset ”näkisivät musiikkia”.
Shannon kertoi omasta kokemuksestaan nautittuaan ayahuascaa – voimakasta psyykeen vaikuttavaa kasvia – uskonnollisessa seremoniassa Brasilian sademetsissä vuonna 1991.
– Näin näkyjä, joilla oli hengellis-uskonnollisia yhteyksiä, Shannon kuvaili.
Hänen mukaansa ayahuascan psykedeelisiä vaikutuksia voi verrata Raamatussa usein mainitun akasiapuun kaarnan vaikutuksiin.
Asiasta kertoi uutistoimisto AFP.”

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/200803047340527_ul.shtml

Ongelmastahan päästäisiin, kun laillistettaisiin huumeet, eikä enää viitsittäisi leikkiä, että huumeidenkäyttö on se perimmäinen paha. Perimmäinen pahahan on ahneus, ja kun joku on kielletty, sillä voi tienata kätevästi rahaa, joka johtaa pahaan. Jos huumeita saisi apteekista, ei tätä ongelmaa olisi. Aijoo, huumeitahan tosiaan saakin apteekista, esim. meillä eniten ”huumekuolemia” aiheuttavat opiaattikorvaus lääkkeet sekä bentsodiatsepiinit, jotka ovat yleisiä rauhoittavia. Kummatkin huumeet on hankittu apteekista, eikä huumekartellilta Meksikosta.

Tällaisella huumeiden satanisoinnilla saadaan pelkkää pahaa aikaan, kuten niitä asian tiimoilta uhrattuja naisia ja lapsia. Rikolliset toisaalta keksivät kyllä kohta uuden bisneksen, kun vanha ehtyy, vaikka laillistamalla, niinkuin nyt jo tapahtuu, että aineiden sijaan myydäänkin vaikka ihmisiä.