Meksikon huumeväkivalta ja parempi huumetiedotus

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Kaaos Meksikossa jatkuu ja syvenee. Viime viikonloppuna Meksikon ensimmäisen divisioonan jalkapallopeli keskeytettiin, kun stadionin ulkopuolella käynnistyi tulitaistelu.

Tällä kertaa huumekartellien ja poliisin yhteenotossa ”vain” haavoittui yksi poliisi, mutta videokuvat stadionilta osoittavat meksikolaisten jatkuvan pelon sekä elämän epävarmuuden.

Viime vuonna Meksikon huumesodissa kuoli yli 15000 henkilöä. Tänä vuonna numerot lupaavat vieläkin traagisempaa tilastoa.

Huumesotien suurin syyllinen löytyy Yhdysvalloista ja Länsi-Euroopasta. Jos vauraiden länsimaiden asukkaat lopettaisivat huumeiden kanssa läträämisen, väkivalta Meksikossa kutistuisi nopeasti ja dramaattisesti.

Suurin syyllinen on ennen kaikkea kokaiinin käyttäjä. Muotiin palannut elintasohuume on, huikeiden katteidensa vuoksi, meksikolaisen huumeväkivallan merkittävin katalysaattori. Jokaisen gramman matka Kolumbiasta pohjoisamerikkalaiseen tai eurooppalaiseen yökerhoon on maksanut lukuisia ihmishenkiä. Käyttäjän moraalinen vastuu on kiistaton.

Koska joku aloittaisi huumeiden käyttäjän moraaliin vetoavan kampanjan? Yliampuva pelottelu sekä väärät tiedot naurattavat, ja huumeiden vastaiset kampanjat näyttävät yhtä uskottavilta kuin tekoviileä rokkipastori.

Kuvat ristituleen joutuneista meksikolaisista lapsista tai väkivallan uhrien äideistä ovat ehkä tehokkainta tietämääni huumeiden vastaista tiedotusta. Haluatko todellakin antaa rahasi elukoille, jotka ovat luoneet valtavaa kärsimystä miljoonille ihmisille? Katso bileittesi oikea hinta.

Soundtrack: Valentin Elizade, A Mis Enemigos.