Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Mega-alueet tulevat: onko Helsinki valmis?

Blogit Americana 17.8.2009 21:21
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Viime viikolla Charlotten ja Atlantan pormestarit, akateemiset tyypit, sekä liike-elämän edustajat pohtivat alueen tulevaisuutta korkean profiilin seminaarissa. Osallistujat pohtivat, josko heidän pitäisi ryhtyä ajattelemaan Raleigh-Charlotte-Atlantan välistä aluetta yhtenäisenä talousalueena.

Raleigh ja Atlanta ovat noin 650 kilometrin päässä toisistaan. Niiden välinen 22 miljoonan asukkaan alue muodostaa kolmanneksi suurimman ns. mega-alueen Yhdysvalloissa.

Janan toisessa päässä on Raleigh-Durham-Chapel Hillin yliopisto/tutkimusteollisuus-keskittymä, ja toisessa Etelän moraalinen ja taloudellinen pääkaupunki Atlanta. Niiden välistä löytyvät Charlotte, Etelän finanssialan keskus, Greenville-Spartanburgin teollisuusalue, sekä tukku pienempiä teollisuus- ja palvelukeskuksia.

Järjestäjille ja osallistujille aplodit kaukonäköisyydestä. Enemmän kuin ehkä koskaan aikaisemmin, hyvä pormestari ajattelee tänään kaupunkiaan laajemmassa mittakaavassa, osana alueellista kokonaisuutta. Amerikkalaisten kaupunkien perinteinen kuppikuntaisuus sekä verinen kilpailuasetelma ei palvele enää edes voittajien etuja.

Talouden kehittyessä mega-alueiden merkitys kasvaa nopeasti. Alueellinen erikoistuminen ja luovan väestön keskittyminen antavat mega-alueille hyvät eväät menestyksen turvaamiseksi. Naapuripitäjän etu on myös oman kylän etu. Naapuriosavaltion etu on myös oman valtion etu. Jopa naapurimaan etu on oman maan etu.

Tunnustetaan, että en tunne aihetta kovin hyvin, mutta Pohjoinen ulottuvuus -projekti vaikutti mielenkiintoiselta viritykseltä. Mutta mikä on Tukholma-Helsinki-Pietari -akselin tilanne? Onko kaupunkien välisen synergian hyödyntämisestä olemassa tutkimuksia, keskustelua, tai olemassaolevia yhteistyöprojekteja?

Soundtrack: Sir Douglas Quintet, Meet Me in Stockholm.