Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Martin Luther King, Jr. kuoli – ja voitti!

Blogit Americana 5.4.2018 16:42
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Huhtikuun 4. oli kotikaupunkini suuren pojan, tohtori Martin Luther King, Jr:n murhan 50 vuosipäivä. Rauhaa ja rakkautta saarnanneen miehen murha oli järjettömän pahuuden osoitus, mutta vuosipäivän muistaminen osoittaa Kingin voittaneen.

Kun King kuoli, Atlanta oli vielä jakaantunut kaupunki. Sen rotuerottelun purku oli vasta alkanut. Rodulliset jännitteet elivät, kaupunki oli jakaantunut meihin ja heihin.

Köyhät afroamerikkalaiset ja valkoiset elävät edelleen melko lailla omiensa parissa, mutta keskiluokka on integroitunut peruuttamattomasti.

Tänään Atlanta on eräs rodullisesti kirjavimmista tietämistäni kaupungeista. Kaupungin pormestari on afroamerikkalainen nainen. Atlantassa asuu vauras, koulutettu ja vaikutusvaltainen afroamerikkalainen keskiluokka.

Opiskelijoistani ehkä 60–70 prosenttia on afroamerikkalaisia, ja loput jakaantuvat tasaisesti valkoisiin, latinoihin ja aasialaisiin. Opiskelijoiden sosiaalisessa kanssakäymisessä etnisyys ja ihonväri ovat käytännössä menettäneet merkityksensä.