Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Markon leukemia – tilannetiedotus

Blogit Americana 13.11.2015 10:30
Marko Maunula
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Niin outoa kuin se onkin, syövän sairastamisessa on myös positiiviset puolensa.

Kun karvasoluleukemiani tuli takaisin, päätin pian tehdä taudistani julkisen. Tiedotin asiasta työyhteisölleni, suvulleni, ystävilleni ja jopa lukijoilleni.

Halusin avoimuudella ja säännöllisillä tilannetiedotuksilla välttää jatkuvaa terveysuutisista keskustelua. Ihmiset tarkoittavat hyvää ja tahtovat osoittaa välittävänsä, mutta moni syöpäpotilas tuskin haluaa jatkuvasti puida samat uutiset omasta taudistaan, jokaisen keskustelukumppanin kanssa.

Lisäksi avoimuus on terapeuttista. Koskaan ei tiedä, keneltä tai missä saat kuulla mielenkiintoisen tautiisi liittyvän detaljin, inspiroivan toivotuksen tai muuten mieltä kohottavat toivotukset.

Jakamalla uutiset leukemiastani halusin omalta pieneltä osaltani myös demystifioida sairautta ja syöpäpotilaan kokemuksia. S-sana on edelleen monille shokeeraava, ja tauti synnyttää mielikuvia tuskaisesta vaelluksesta Hadeksen valtakunnan sumuisilla rajavesillä.

Jokainen kokee oman tautinsa eri tavoin, riippuen persoonasta ja taudin vakavuusasteesta. Riskeistä huolimatta oma leukemiani on erittäin hoidettavissa, enkä halua verrata omia kokemuksiani vaikkapa terminaalia keuhkosyöpää potevan henkilön koettelemuksiin.

Muinaiskreikkalaisen näytelmäkirjalija Aiskhyloksen sitaatti on pysynyt mielessäni jo vuosia:

”Hänen joka oppii, täytyy kärsiä. Ja jopa unessamme tuska jota emme voi unohtaa putoaa sydämiimme, pisara pisaralta, ja meidän omassa epätoivossamme, vasten tahtoamme, me vastaanotamme viisauden kuin Jumalan kamalan siunauksen.”

Leukemia on ollut oppitunti. Se on opettanut minua olemaan nipottamatta. Ripauksella kasvanut tietoisuus omasta kuolevaisuudesta on tehnyt elämästä hieman intensiivisempää. Keskustelut läheisteni kanssa ovat aikaisempaa tärkeämpiä, ateriat ja hyvät kokemukset elävät mielessä aikaisempaa kauemmin ja voimakkaammin. Joskus, mielen eksyessä hetkeksi melodramatiaan, luonnon kauneus pakahduttaa minut aikaisempaa enemmän.

Tauti on tehnyt minusta hieman aikaisempaa empaattisemman. Tiedostan, että jokaisella meistä on ristimme.

Noin kahden viikon päästä kuulen, milloin saan katetrin, joka pumppaa solumyrkkyä verenkiertooni viikon ajan. Tiedän aikaisemmasta kokemuksesta, että muutaman viikon ajan olen kipeä kuin hakattu koira ja pahassa tulehdusvaarassa. Silti se on parempi kuin vaihtoehto.

Elämä on uskomattoman hienoa ja kaunista! Pitäkää huolta toisistanne!

 

Soundtrack: David Foster Wallace, This Is Water.