Marijuana-mainokset saapuivat televisioon

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Huhtikuun 20. päivä, ”420” on jo vuosikymmeniä ollut marijuanan puolestapuhujien merkkipäivä. Tänä vuonna Norml (National Organization for the Reform of Marijuana Laws) juhlisti tapahtumaa mainostamalla kannabiksen laillistamista televisiossa.

Panokset marijuanan laillistamiskamppailussa ovat koventuneet 2000-luvulla. Länsirannikolla mm. Kalifornia ja Oregon laillistivat lääkinnällisen marijuanan, ja monissa osavaltioissa hienovarainen virkistyskäyttö on käytännössä suvaittu.

Liittovaltio ja osavaltiot ovat usein olleet kannabiksesta eri mieltä. George W. Bushin hallinto kovensi otteita marijuanan vastaisessa kampanjassaan. Esimerkiksi Kaliforniassa liittovaltion agentit astuivat osavaltion varpaille pyrkiessään sulkemaan osavaltion lääkinnällistä marijuanaa tarjoavat klinikat.

Tänään marijuana-liike on varovaisen optimistinen. Obaman oikeusministeri Eric H. Holder, Jr. muutti kurssia Bushin vuosista ja ilmoitti jättävänsä Kalifornian rauhaan. Kannabis on saanut uusia, yllättäviäkin kannattajia, kuten Teksasin umpikonservatiivinen edustaja ja republikaanien entinen presidenttiehdokas Ron Paul.

Oma, 17 vuoden subjektiivinen näkökulmani amerikkalaiseen kannabiskulttuuriin sekä sen tukipylväisiin, yliopistojen kampuksiin, vihjaa, että opiskelijoiden pössyttely on pysytellyt suurinpiirtein samalla tasolla. Tutkimukset kannabiksen tuotannosta ja hintatasosta antavat samanlaista osviittaa.

En tiedä onko laillistaminen oikea ratkaisu, mutta tiukka rangaistuspolitiikka näyttää kalliilta ja tehottomalta strategialta. Poliittisten tuulien nuuskinta vihjaa, että muutoksen aika on ovella. Televisiomainonta laillisen kannabiksen puolesta on Norml:n kavereilta taitavasti ajoitettu veto.

Soundtrack: The Fraternity of Man, Don’t Bogart That Joint.