Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Marihuanan hiilijalanjälki

Blogit Americana 20.4.2011 12:01
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Montako ydinvoimalaa tarvitaan vuoden marihuana-sadon kasvattamiseksi?

Tänään, 20.4., on taas kansainvälinen marijuanapäivä. Odotamme vilkasta päivää kukka-profeetoilta. Kyberavaruus täyttyy taas hieman sekavasti kirjoitetuista teksteistä, joiden mukaan laillistettu kannabis voi parantaa syövän sekä liki kaikki muutkin sairaudet, ruokkia ja vaatettaa maailman, sekä tuoda pysyvän onnen ja rauhan planeettamme joka nurkkaan.

Kannabis-aktivistit ovat melkein yhtä rasittavaa porukkaa kuin viini-hihhulit (joihin valitettavasti itsenikin jossain määrin lasken). Molemmat ryhmät paasaavat silmät kiiltäen rakastamansa nautintoaineen liki maagisista ominaisuuksista. Monologit Kaliforniassa, Ranskassa, tai Amsterdamissa muutama vuosi sitten nautitusta täy-del-li-ses-tä tuotteesta eivät lopu puolessa tunnissa – varsinkin jos tarinaa on pohjustettu maistiaisilla.

Viinin ja kannabiksen viljelijät ovat myös maailman pahimpia nörttifarmareita, jotka kurittavat kuulijoitaan loputtomilla tarinoilla maaperästä, kasvigenetiikasta, ilmaston vaikutuksesta sekä kastelujärjestelmistään. Jos kaksi viljelijää saapuu samaan huoneeseen, suosittelen nopeaa siirtymistä pois alta, sillä pian alkaa sivulliselle tuntemattomalla terminologialla käyty brassailukisa.

Pahimpien romantikkojen kannattaa tänäänkin muistaa, että myös marijuanan kasvatus rasittaa ympäristöä. Uusi akateeminen tutkimus arvioi, että kannabiksen sisätiloissa tapahtuva kasvatus kuluttaa jopa prosentin kaikesta Yhdysvalloissa käytetystä sähköstä. Kannabiksella on iso hiilijalanjälki. Jossain putkuttaa kokonainen ydinvoimala pitääkseen kannabisviljelmät käynnissä.

Polta piippuasi, ja hyljevauvat itkevät.

Soundtrack: The Vines, Mary Jane.