Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Marihuana: asenteet muuttuvat, mutta hitaasti

Blogit Americana 26.8.2009 06:12
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Uusi tutkimus osoittaa, että joka kolmas suomalainen lukiolaispoika hyväksyy satunnaisen marihuanan käytön. Asenteet marihuanan käyttöä kohtaan ovat muuttuneet myönteisemmiksi, mutta johtaako se nopeaan laillistamiseen? Ei, mikäli Yhdysvaltain esimerkkiin on uskominen.

Mielipidemittaus-firma Gallup on jo 40 vuoden ajan mitannut amerikkalaisten asenteita marihuanan laillistamiseen. Ensimmäinen tutkimus vuodelta 1969 osoitti, että vain 12 prosenttia amerikkalaisista halusi marihuanan lailliseksi. Tänään laillistamista kannattaa 36 prosenttia.

Liike laillistamiseen on ollut hidasta.

”Jos joku olisi sanonut minulle vuonna 1979, että marihuana ei ole laillista vielä 30 vuoden kuluttua, olisin pitänyt sitä mahdottomana.”

Kollegani, kulttuurihistorian professori Dave länsirannikolta vietti nuoruutensa 1970-luvulla. Marihuana oli yleistä kaikkialla, Dave sanoo: ”Pelasin baseballia lukiossa ja yliopistossa. Yliopiston baseball-joukkueestamme kaikki polttivat satunnaisesti. Konserteissa ja klubeilla ihmiset käryttivät täysin avoimesti.”

”Uskoin silloin, että laillistaminen on nopeaa ja väistämätöntä. Mutta toisin kävi.”

Vastareaktio tapahtui 1980-luvulla. Kokaiinin mittava maihinnousu kovensi yleisön asenteita myös marihuanaa kohtaan, Dave uskoo. Hän itse lopetti polttamisen 1980-luvun puolivälissä: ura painoi vaakakupissa enemmän.

”Polttaisinko jos se olisi laillista? Ehkä, satunnaisesti, muutaman kerran vuodessa.”

Pro marihuana -liike on kerännyt uutta energiaa. Länsirannikolla se on jo käytännössa laillista. Asenteet marihuanaa kohtaan ovat myös pehmenneet. Uimari Michael Phelpsin korkean profiilin kärähdys ei johtanut sponsorien joukkopakoon. Murofirma Kellogg’s lopetti yhteistyön, mutta pikaruokaketju Subway jatkaa yhteistyötä entiseen tapaan.

Silti, täydellinen laillistaminen on vielä vuosien, ellei vuosikymmenten päässä.

Soundtrack: The Vines, Mary Jane.