Mahtuvatko QAnon, vauraus ja oikeistoradikalismi samaan yhteisöön? Kaksi pikkukaupunkia osoittavat sen olevan mahdollista

Luoteis-Georgian hipsterikahviloissa kannatetaan Donald Trumpia ja Marjorie Taylor Greenea. Ihmisiä radikalisoi pikemminkin pelko sosioekonomisen statuksen laskusta kuin lasku itsessään.

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Viime viikonloppuna ajelin kollegani kanssa Georgian luoteisnurkassa. Teemme yhdessä tutkimusta osavaltion poliittisesta lähihistoriasta ja populistisen radikalismin juurista.

Georgian luoteisosa muodostaa osavaltion 14. vaalipiirin. Yhdysvaltain edustajainhuoneesssa sitä edustaa Marjorie Taylor Greene. Hän on QAnonia symppaava verbaalinen pomminheittäjä ja edustajainhuoneen todennäköisesti radikaalein oikeistopopulisti.

Vierailu vahvisti uskoamme, että journalistit ja eräät muistakin kommentaattoreista ovat keskittyneet liikaa alamäki-teesiin. Siinä Donald Trumpin ja trumpismin suosion nousua selitetään sosioekonomisen laskun avulla. Suljetut tehtaat, kutistuva väestöpohja ja taloudellisten mahdollisuuksien puute luovat ahdinkoa, joka purkautuu poliittisesti oikeistopopulismiin.

Taloudellinen ahdinko luonnollisesti selittää ison osan trumpismin suosiosta, mutta sen vaikutusta ei pidä liioitella. Todisteeksi tarjoamme Georgian luoteisnurkkaa yleensä ja Floydin ja Whitfieldin piirikuntia erityisesti.