Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Maahanmuutto – Miksi Trump halusi ampua Yhdysvaltoja omaan jalkaan?

Blogit Americana 7.9.2017 14:38
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Kävin viikonloppuna lasillisella kavereiden kanssa. Eräs porukastamme oli niin sanottu ”dreamer”.

Kaverini sukulainen saapui lapsena Yhdysvaltoihin. Hänen parempaa tulevaisuutta etsineet vanhempansa toivat pikkupojan Etelä-Amerikasta Georgiaan.

Hän kasvoi Yhdysvalloissa ja on kaikin puolin amerikkalainen. Hän puhuu englantia mielummin kuin espanjaa. Väkivallan ja köyhyyden vaivaama synnyinmaa on vieras paikka, jota hän ei juuri tunne, eikä hän pahemmin pidä siitä.

Nuori mies valmistui hiljattain lääketieteellisestä. Nyt hän ei tiedä, mitä tehdä. Presidentti Donald Trumpin lausunto 5. syyskuuta ainoastaan lisäsi epävarmuutta juuri kun hän joutuu tekemään valintoja tulevaisuudestaan.

Pysyäkö Yhdysvalloissa ja toivoa parasta? Vai etsiäkö lääkärin töitä jostain englannin- tai espanjankielisestä maailmasta?

DACA-ohjelma on ollut suuri menestys.

Presidentti Barack Obama julkisti DACA-ohjelman presidentin määräyksellä. Todettuaan kongressin olevan kyvytön uudistamaan siirtolaislainsäädäntöä, Obama loi systeemin, joka antoi lapsena Yhdysvaltoihin tuoduille mahdollisuuden nousta varjoista.

Jos nämä nuoret ilmoittautuivat viranomaisille, maksoivat käsittelymaksun, elivät lainmukaisesti ja olivat tuottavia kansalaisia, he saivat pysyä Yhdysvalloissa.

Ohjelma on ollut suuri menestys. Se on nostanut yli 800 000 nuorta varjoista normiyhteiskuntaan. Ohjelman osallistujat (”dreamers”) ovat valtaosin kunnianhimoisia, työteliäitä ja nuoria – ihanteellisia maahanmuuttajia.

 

Miksi Trump kumosi valtaosin suositun ohjelman?

Kampanjansa aikana Trump houkutteli riveihinsä vankan maahanmuuttokriittisiä tukijoita. Osa heistä oli huolissaan Yhdysvaltojen työmarkkinoiden murroksesta ja sinikaulusduunarien asemasta. Mutta osa oli vankkoja rasisteja, joita pelottaa nähdä Yhdysvaltojen nopea ruskettuminen.

Trumpin kansansuosion tippuessa historiallisen alhaisiin lukemiin, hän on keskittynyt miellyttämään fanaattisimpia kannattajiaan – rasistit mukaanluettuina. DACA-päätos on mannaa ihmisille, jotka haluavat heiluttaa keskisormea latinoille.

Osasyy on Trumpin pakkomielteenomainen halu kumota kaikki Obaman keskeset päätökset. Tämä on osa Trumpin halua käyttää presidentin asemaa tilien tasaamiseen.

 

DACA:n kumoamisen taloudelliset vaikutukset Yhdysvalloille ovat negatiiviset. Yhdysvallat potentiaalisesti menettää satoja miljardeja verotuloja ja noin 800 000 koulutettua ja/tai työteliästä yhteiskunnan nettomaksajaa.

Edes Trump ei pystynyt kiistämään päätöksen eettisiä ja taloudellisia ongelmia. Hän sanoi kumoavansa ohjelman, koska Obama astui sen asettaessaan presidentin toimivaltuuksien ulkopuolelle.

Trump sanoi toivovansa, että kongressi kykenee luomaan uuden DACA:n. Ellei se kykene siihen, Trump vihjaisi käyttävänsä presidentin toimivaltaansa ja suojelevansa ”unelmoijia” – eli toimivansa tavalla, jota hän juuri itse kritisoi.

 

Soundtrack: The Band, Rag Mama Rag