Maahanmuutto ja Amerikan opetukset

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Vuonna 1880 Yhdysvaltojen asukkaista noin 14 prosenttia, seitsemän miljoonaa, oli syntynyt ulkomailla. Vuonna 1920 Yhdysvaltojen ulkopuolella syntyneitä oli noin 14 miljoonaa. Kun laskemme mukaan maahanmuuttajien lapset, noin 23 miljoonaa, vuonna 1920 noin kolmasosa amerikkalaisista oli mamuja.

Räjähdysmäisesti teollistuva Yhdysvallat tarvitsi työvoimaa ja halukkaat maahantulijat useimmiten löysivät nopeasti töitä. Silti näin suuren ryhmän kotiuttaminen oli valtava haaste Yhdysvalloille.

Valtaosa tulokkaista saapui ei-demokraattisista, vähemmän kehittyneistä ja huonosti koulutetuista maista. Huonosti koulutetut ja paikoitellen takapajuiset tulokkaat toivat usein mukanaan rikollisuutta, moderniin yhteiskuntaan huonosti sopivia arvomalleja ja mittavia sosiaalisia ongelmia.

Autoritaarisen Venäjän perukoilta saapuneet musikat tai väkivallan ja kaoottisen yhteiskunnan keskellä kasvaneet sisilialaiset olivat kulttuurisesti eri vuosisadan kasvatteja. Heidän sovittamisensa demokraattiseen, lakiin ja tasa-arvoon perustuvaan urbaaniin Chicagoon, New Yorkiin, Detroitiin jne. vaati aktiivista ja mittavaa muokkaustyötä.

Pian sisällissodan jälkeen ensimmäiset reformistit ryhtyivät tekemään sosiaalityötä maahanmuuttajien yhteisöissä opettaen heille kaupunkielämisen hygieniaa, englannin kieltä ja muita modernin yhteiskunnan perustaitoja. Vuosien saatossa ohjelmat laajenivat ja saivat myös valtiovallan siunauksen.