Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Luopuuko Kuuba kommunismista?

Marko Maunula
Blogit Americana 8.10.2010 17:01

Havannalogit ovat tohkeissaan. Viestit Kuubasta vihjaavat, että saarivaltio saattaa olla muokkaamassa poliittista ja taloudellista systeemiään radikaalisti.

Noin kuukausi sitten Fidel Castro sanoi The Atlanticin haastattelussa, että Kuuban malli ei toimi enää. Jeffrey Goldbergin haastattelema Castro vaikutti seestyneeltä vanhukselta, joka haluaa pehmeästi korjata nuoruutensa virheitä ennen lopullista tilintekoa luojansa kanssa.

Viime kuussa Kuuba myös ilmoitti irtisanovansa 10 prosenttia valtion työntekijöistä. Valtio odottaa irtisanottujen löytävän uudet työpaikat yhä vapaammalta yksityiseltä sektorilta.

Aikaisemmin tällä viikolla Kuuba ilmoitti myös harkitsevansa kymmenten poliittisten vankien vapauttamista. Valtio on osoittanut halukkuutta yhteistyöhön vapauttamista vaativan Katolisen kirkon kanssa.

Fidel on nyt 84, ja hänen veljensä Raul on 79. Veljekset näyttävät valmistautuvan paitsi vallansiirtoon, mutta myös perusteelliseen ideologiseen remonttiin. Kuuba on ottamassa varovia askeleita kohti vapautta.

Älkää silti pelätkö, Haapaniemenkadun tosiuskovat! Pohjois-Korea seisoo vielä tukevasti puhtaan ideologian takana.

Soundtrack: The Who, Won’t Get Fooled Again.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Juttu kuulostaa ankalta, mutta kaatuihan Berliinin muurikin ja Neuvostoliitto hajosi, niin että kyllä muutos Kuubassakin on mahdollista. Jos nyt ei heti, niin lähitulevaisuudessa.

Pohjois-Korea korttia ei kannata nostaa, jos ei ymmärrä, mistä puhuu.

Wikipedia sanoo näin: ”Juche-aate korvasi marxismi-leninismin Pohjois-Korean perustuslaissa valtiollisena ideologiana vuonna 1972.”

Että se siitä puhtaasta aatteesta. Marko Maunula höpisee omiaan, Koska miehen yleissivistys ei riitä asiallisiin kirjoituksiin.