Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Luopuuko Kuuba kommunismista?

Blogit Americana 8.10.2010 17:01
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Havannalogit ovat tohkeissaan. Viestit Kuubasta vihjaavat, että saarivaltio saattaa olla muokkaamassa poliittista ja taloudellista systeemiään radikaalisti.

Noin kuukausi sitten Fidel Castro sanoi The Atlanticin haastattelussa, että Kuuban malli ei toimi enää. Jeffrey Goldbergin haastattelema Castro vaikutti seestyneeltä vanhukselta, joka haluaa pehmeästi korjata nuoruutensa virheitä ennen lopullista tilintekoa luojansa kanssa.

Viime kuussa Kuuba myös ilmoitti irtisanovansa 10 prosenttia valtion työntekijöistä. Valtio odottaa irtisanottujen löytävän uudet työpaikat yhä vapaammalta yksityiseltä sektorilta.

Aikaisemmin tällä viikolla Kuuba ilmoitti myös harkitsevansa kymmenten poliittisten vankien vapauttamista. Valtio on osoittanut halukkuutta yhteistyöhön vapauttamista vaativan Katolisen kirkon kanssa.

Fidel on nyt 84, ja hänen veljensä Raul on 79. Veljekset näyttävät valmistautuvan paitsi vallansiirtoon, mutta myös perusteelliseen ideologiseen remonttiin. Kuuba on ottamassa varovia askeleita kohti vapautta.

Älkää silti pelätkö, Haapaniemenkadun tosiuskovat! Pohjois-Korea seisoo vielä tukevasti puhtaan ideologian takana.

Soundtrack: The Who, Won’t Get Fooled Again.