Louisiana: öljyporat käyntiin!

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Louisianan rannikko on öljyn tahraama, alueelle elintärkeä kalastusteollisuus on kriisissä, turismi tökkii, ja 77 prosenttia louisianalaisista kannattaa edelleen öljynporausta merialueilla.

Uusi gallup osoittaa, että Louisianan asukkaat ovat edelleen vahvasti öljynporauksen kannalla. Louisianalaiset ovat vahvasti tietoisia kriisin mittakaavasta ja uhkuvat raivoa BP:lle ja valtiolle, mutta suuttumus ei ole kasvanut koko teollisuuden vastustukseksi.

Myös lukuisat Meksikonlahden osavaltioiden politiikot, jokunen demokraatti joukon jatkona, seisovat myös öljyrintamassa. Alkuviikosta 20 alueen edustajaa liittyivät julkilausumaan, joka vaati presidentti Obamaa kumoamaan päätöksensä öljynporauksen pysäyttämisestä rannikolla kuudeksi kuukaudeksi.

Realiteetit mittavan työttömyyden ja talousvaikeuksien kanssa painivalla alueella ovat vakavat. Miljoonat louisianalaiset katsovat rannikkoaan ja ymmärtävät vuodon katastrofimaisuuden paremmin kuin kukaan muu. Samanaikaisesti he vilkaisevat kukkaroihinsa ja vaativat porauksen jatkamista. Kyse on kymmenistä tuhansista työpaikoista jo aikaisemmin kärsineessä ja köyhässä osavaltiossa.

Soundtrack: Randy Newman, Mr. President, Have Pity on the Working Man.