Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Loiko Jumala Yhdysvallat?

Marko Maunula
Blogit Americana 15.2.2010 13:45

Uskonnollisen oikeiston taistelu amerikkalaisen kouluopetuksen kristillistämisestä on siirtymässä biologiasta historiaan.

Uusin New York Times Magazine käsitteli kasvavaa kiistaa kristinuskon roolista Yhdysvaltain historiassa. Väittely on parhaimmillaan käynnissä Texasissa, missä fundamentalistit ovat aktiivisesti lobanneet muokatakseen historiankirjoja ”jumalallisemmiksi.”

Fundamentalistit pyrkivät tavoitteeseensa hakemalla valtaa Texasin osavaltion koululautakunnassa, jossa virkaan vaaleilla äänestetyt kansalaiset valvovat ja ohjaavat kouluttajien työtä. Fundamentalisteista on tullut tehokas ja yksimielinen ryhmä lautakunnassa.

Hävittyään taistelun luomisopin palauttamisesta kunniaan kouluissa, fundamentalistit käänsivät katseensa historiaan. He haluavat esitellä Yhdysvaltain vankan kristillisenä maana, sekä maan perustajat syvästi uskonnollisina miehinä, joiden toimia ohjasivat raamattu ja judeo-kristillinen perinne.

Fundamentalistien yritykset ovat mallikappale revisionistisesta aktivismista. He pyrkivät poliittisin keinoin hyllyttämään vuosikymmenien akateemisen tutkimuksen sekä historioitsijoiden työn.

Olivatko Yhdysvaltain perustajat uskonnollisia vai ei? Jotkut olivat, jotkut eivät. Thomas Jefferson uskoi, että universumissa on ehkä jonkin sortin korkeampi voima, mutta kristinuskon perimmäinen viesti ei häntä vakuuttanut, Jeesuksen eettistä sanomaa lukuunottamatta. Jefferson jopa leikkasi ja liimasi raamatusta oman testamenttinsä, joka esitteli Jeesuksen moraalifilosofina ilman minkäänlaisia viittauksia ihmeisiin tai jumalalliseen alkuperään.

George Washington oli jossain määrin uskonnollinen ja häntä voi kutsua hyvällä omallatunnolla kristityksi, mutta hän ei ollut missään nimessä fundamentalisti. Kuten useimmat Yhdysvaltain isät, hän oli valistusajan filosofian edustaja, jonka uskonto oli vahvasti deismin muokkaamaa.

Valistusajan filosofia painotti vahvasti uskonnonvapautta sekä valtion ja kirkon erottamista toisistaan. Jopa uskonnolliset Yhdysvaltain perustajat halusivat selkeän rajan uskonnollisten ja maallisten auktoriteettien välille. Fundamentalistien käsitys historiasta on paitsi historiallisesti väärässä, mutta myös hengeltään Yhdysvaltojen perustajien vastainen.

Texas on iso osavaltio, ja sen päätösten vaikutukset leviävät usein aaltoina muihin Etelän osavaltioihin. Taistelu Texasin historianopetuksen sielusta on tärkeä vääntö, jota me historioitsijat seuraamme samalla mielenkiinnolla kuin biologit seurasivat evoluutio v. luomisoppi -kiistaa.

Soundtrack: Randy Newman, Sigmund Freud’s Impersonation of Albert Einstein in America.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Miten niin ”seurasivat”? Taisto evoluution ja kreationismin välillä on valitettavasti yhä käynnissä. Jonkun tutkimuksen mukaan suomalaisistakin muistaakseni kolmasosa ei usko evoluutioon. Fundamentalisteille (minkä hyvänsä alan) pyhää on vain päämäärä. J

Hieman hassunpuoleista on, että Amerikka asutettiin tuhansia vuosia ennen kuin koko maailma äärikristittyjen mielestä luotiin. Amerikan asuttamisesta tulee aina vain uutta tietoa, jonka mukaan se pitäisi ehkä ajoittaa paljon kauemmaksi kuin 13.000 – 14.000 vuotta sitten.
Amerikan alkuperäiskansat olivat uskovaisia ja todistavat kai, että kyllä, Suuri Henki loi maan. Näin oli hyvä, kunnes se yksi onneton italialais-espanjalainen töksähti mereltä suoraan Intiaan ja toi raamatun tullessaan. Samalla tavalla kävi alkuperäisille suomalaisillekin, jotka ”löydettiin” paavin raamattupiiriin vähän aikaisemmin.

Intrigoerille: viisas oli kommettisi.

Kirjailija Kalle Paatalo kertoo.
Ollessaan kunnan rakennusmestarina Taivakoskella, han oli eraassa tilaisuudessa tullut maininneeksi Maapallon vanhasta geologiasta jotain. Oli sanonut etta kerrostumat Taivalkoskellakin olivat miljoonia vuosia vanhoja…
Oli seurannut synkka hiljaisuus. Eras Tosiuskovainen oli aani vihasta tutisten sanonut etta nayttaa rakennusmestarikoulu menneen hukkaan. Ei edes senverran ole opetettu etta Maapallo on 7000 vuotta vanha. Niin Raamatussa on sanottu.

Ei niihin mikaan tehoa. Ei mikaan.

Suomi matkii ihan kaikessa Amerikkaa. Kylla kreationismille on maapera valmiina Suomessakin.

Jos tuleva opetteluministeri Big Brothel-hautomosta tiesi etta Gronlanti on valtio keskisessa Afrikassa, niin mika olisi esteena etteiko Maapallon iaksi tama tiedon jattilainen maaraisi 7000 vuotta. Ja Kuu on keltaista juustoa.

Jo nythan, kuulema, 95 prosentissa suomalaiskodeista luetaan ruokarukous ennen ateriaa, ihan jenkkilan malliin. Olen vieraillut sadoissa kodeissa elamani aikana. Ei YHDESSAKAAN, edes enemman kuin tapakristityssa, kodissa ole luettu ruokarukousta.
Myos historia kirjoitetaan uusiksi. Kristinusko on ikivanha Suomen heimon uskonto. Tullut Suomeen ensimmaisten suomalaisten mukana.
Ja, kuulema, Suomen pelasti Talvisodan aikana kristittyjen rukousrintama. Eivat suomalaiset sotilaat.
Tama tulee olemaan Suomen koulujen opetus tulevaisuudessa. Kreationismia jenkkilan malliin, sopivasti Suomeen muokattuna.

Mutta niinhan se entinen opetteluministerikin totesi:mita hittoa bussikuski latinalla tekee. Sama mita joku tavis uskoo, tarkeinta on olla hyva hallinnon alamainen. Raataa, maksaa 100 prosenttia tuloistaa veroina, elattaa kulttuurin rikastuttajat ja kuolla pois ennen elakeikaa yhteiskuntaa rasittamasta.
Tahan tapaan maailma tulee makaamaan.

Eräiden valkoisten uskonnollisten piirien mukaan Obama on antikristus.
Äärimuslimien mukaan USA on saatanan valtakunta.