Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Lohella pyyhkii hyvin!

Marko Maunula
Blogit Americana 7.10.2010 11:38

Patojen purkuohjelma on myötätuulessa Yhdysvalloissa.

Yhä useammat rivikansalaiset, ekologit, ja insinöörit ovat ryhtyneet kyseenalaistamaan vanhojen patojen tarpeellisuuden. Into, jolla kansalaiset aikoinaan tervehtivät ihmisen teknisen tiedon mahtia yli luonnonvoimien on hiipunut. Viimeisen 40 vuodena aikana amerikkalaiset ovat purkaneet yli 460 patoa, ja noin 100 lisäpadon purku on suunnittelun alla.

Keski-Kalifornian San Joaquin -joen restoraatio on hyvässä vauhdissa. 1940-luvulla rakennettu pato vei lohet joesta. Pato jää käyttöön, mutta restoraatio on palauttanut joen yhä lähemmäksi luonnontilaansa. Lohien paluuta odotetaan jo vuonna 2012.

Washingtonin osavaltion Olympic-luonnonpuistossa on käynnissä maan historian suurin padonpurkuoperaatio. Viranomaiset aikovat purkaa kaksi valtavaa Elwha-joen patoa. Toinen padoista on korkein tarkoituksella tuhottu pato koko maailmassa.

Jopa viime kuussa 75 vuotta täyttänyt jättimäinen Hoover-pato lähellä Las Vegasia on joidenkin ympäristötutkijoiden hampaissa. Padon synnyttämät suola- ja lietekasautumat ovat heidän mukaansa vaarantamassa paitsi alueen ekotasapainoa, mutta myös maanviljelyksen tulevaisuuden.

Ympäristöaktivisteilla, lohikaloilla, luonnossa liikkujilla, ja monilla maanviljelijöillä on syytä optimismiin. Luonnollisen jokiekologian asiaa ajava American Rivers -organisaatio on jo nimennyt vuoden 2011 ”jokien restoraation vuodeksi.”

Soundtrack: Doobie Brothers, Black Water.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Tornionjoen lohta ei vaan saada järkevästi järjestetyksi kestävällä tavalla. Ruotsinkielisten rajjikkokalastajien etujärjestö vastustaa pyyntirajoituksia samaten kuin Haaparannan kalastajat. Asia olisi helposti järkättvissä sopimalla kiintein merkein kalalle jokisuulle pyydyksistä vapaa nousuväylä. Mutta sitä ei saada aikaiseksi. Viranoamiset ajaisivat sitten vaan kokkulaivalla luvattomat pyydykset pois. Maailmalla siis tehdään isoja operaatipita, mutta täällä ei mikään onnistu. Jspa RKP potkaistaisiin hallituksesta ja katsottaisiin mitä tapahtuu.

”Jspa RKP potkaistaisiin hallituksesta ja katsottaisiin mitä tapahtuu.”

Jospa demokratia toimisi, niin se olisi tapahtunut jo aikoja sitten. Stefan Wallin kuuluu lausuneen, että on eri asia voittaa vaalit kuin hallitusneuvottelut.

Ei meillä vaan…
…Pohjanmeren lohella olisi kaksi luontevaa jokea joiden patojen purku ei maatamme heilauttaisi suuntaan tai toiseen, nimittäin Kokemäenjoki ja Kymijoki. Tottakai niistä saadaan paljon sähköä, mutta molemmat ovat suht lähellä väestökeskittymiä ja avisivat Lohelle valtavat vesistöt lisääntyä.