Lohella pyyhkii hyvin!

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Patojen purkuohjelma on myötätuulessa Yhdysvalloissa.

Yhä useammat rivikansalaiset, ekologit, ja insinöörit ovat ryhtyneet kyseenalaistamaan vanhojen patojen tarpeellisuuden. Into, jolla kansalaiset aikoinaan tervehtivät ihmisen teknisen tiedon mahtia yli luonnonvoimien on hiipunut. Viimeisen 40 vuodena aikana amerikkalaiset ovat purkaneet yli 460 patoa, ja noin 100 lisäpadon purku on suunnittelun alla.

Keski-Kalifornian San Joaquin -joen restoraatio on hyvässä vauhdissa. 1940-luvulla rakennettu pato vei lohet joesta. Pato jää käyttöön, mutta restoraatio on palauttanut joen yhä lähemmäksi luonnontilaansa. Lohien paluuta odotetaan jo vuonna 2012.

Washingtonin osavaltion Olympic-luonnonpuistossa on käynnissä maan historian suurin padonpurkuoperaatio. Viranomaiset aikovat purkaa kaksi valtavaa Elwha-joen patoa. Toinen padoista on korkein tarkoituksella tuhottu pato koko maailmassa.

Jopa viime kuussa 75 vuotta täyttänyt jättimäinen Hoover-pato lähellä Las Vegasia on joidenkin ympäristötutkijoiden hampaissa. Padon synnyttämät suola- ja lietekasautumat ovat heidän mukaansa vaarantamassa paitsi alueen ekotasapainoa, mutta myös maanviljelyksen tulevaisuuden.

Ympäristöaktivisteilla, lohikaloilla, luonnossa liikkujilla, ja monilla maanviljelijöillä on syytä optimismiin. Luonnollisen jokiekologian asiaa ajava American Rivers -organisaatio on jo nimennyt vuoden 2011 ”jokien restoraation vuodeksi.”

Soundtrack: Doobie Brothers, Black Water.