Little Richard oli rock and rollin synnytyslääkäri ja rock-estetiikan isä, jonka vaikutus näkyy yhä laajalti

Muusikko Richard Wayne Penniman, Little Richard, kuoli lauantaina 9. toukokuuta.

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Muusikko Richard Wayne Penniman, Little Richard, kuoli lauantaina 9. toukokuuta.

Rock-musiikilla on monta isää ja äitiä, mutta Little Richard oli sen synnytyslääkäri. On mahdotonta kutsua ketään yksittäistä henkilöä rockin historian tärkeimmäksi hahmoksi, mutta Little Richardia merkittävämpiä ei löydy.

Nuori Richard kasvoi vankan uskonnollisessa perheessä, jossa pappi-isä kuitenkin myi sivubisneksenään pontikkaa ja pyöritti yökerhoa. Poika peri isänsä pinnallisesti ristiriitaisen asenteen ja tasapainoili uudelleensyntymää painottavan evankelismin ja rock and roll -hedonismin välillä miltei koko elämänsä.

Sister Rosetta Tharpe oli tärkeä katalysti Richardin uralla. Legendaarinen kitaristi, gospel-artisti ja eräs rock and rollin äideistä kuuli konserttisalissa työskennelleen Richardin laulavan ja nosti pojan lavalle.

Kokemus muutti nuoren pojan elämän. Richardista kehittyi esiintyjä ja vankka ammattilainen. Hän imi vaikutteita niin ammattitaitoa painottaneilta bändien johtajilta kuin värikkäiltä showmies-huijareiltakin. Terävä ja lahjakas nuori artisti alkoi kehittämään julkista persoonaansa.