Lisää rahaa internetistä – ja valtaa

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Telekommunikaatio on amerikkalaisen liike-elämän punaisten lyhtyjen alue. Se on häikäilemättömien monopolistien, huijareiden, asiakkaiden kusettajien ja ikuisesti tyytymättömien rahan lypsäjien temmelleyskenttä. Ja nyt he haluavat lisää rahaa ja valtaa.

Viime viikkoina amerikkalaiset ovat keskustelleet ns. nettineutraliteetistä (net neutrality). Internetin tarjoajat ovat halunneet oikeuden rahastaa enemmän nopeasta internetistä sekä tavallisilta kuluttajilta että internetin kaupallisilta sisällön tarjoajilta.

Telekommunikaatiofirmat ovat lobanneet uudistuksen puolesta ankarasti. Comcast, yksi alan jättiläisistä, käytti viime vuonna lobbaamisen liki 19 miljoonaa dollaria. Se palkkasi 76 ammattimaista lobbaajaa 24 eri yrityksestä muokkaamaan maaperää otolliseksi sen kaavailemalle fuusiolle Time-Warnerin kanssa.

Kaapelifirmoille ei mikään ole kylliksi. Ne ovat käyneet viime vuosina ankaraa taistelua nettineutraliteettia vastaan lobbaamalla kongressiedustajia ja puskemalla kampanjaansa jopa oikeusistuimissa.

Päättyvällä viikolla presidentti Barack Obama osallistui keskusteluun. Hän sanoi, että avoin ja tasapuolinen pääsy internetiin on niin tärkeä aihe, että netin pitää pysyä kaikille yhtä nopeana ja avoimena. Hän ehdotti, että nettineutraliteettiä pitäisi kohdella ja säännöstellä tärkeänä yleishyödyllisenä palveluna.