Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Liittovaltion sulkeutuminen: mitä, missä, milloin?

Marko Maunula
Blogit Americana 1.10.2013 15:14

Monet liittovaltion toiminnot pistivät keskiyöllä lapun tilapäisesti luukulle. Kongressin republikaanien teekutsu-siiven ja Valkoisen talon kiista on edennyt pattitilanteeseen. Liittovaltion hallinto operoi nyt puolilla valoilla.

Liittovaltion osittainen sulku kiteytyy demokraattien sekä republikaanien-ja erityisesti teekutsusiiven-väliseen kiistaan terveydenhoidon uudistuksesta.

Viimeisen kahden vuoden aikana terveydenhoidon uudistuksesta on tullut republikaanien teekutsu-siivelle pakkomielle. He ovat yrittäneet kumota koko lain tai ainakin osia siitä jo 45 kertaa. Päättäväisyydellä joka tekisi Don Quixotenkin kateelliseksi, teekutsulaiset ovat kerta toisensa jälkeen laskeneet peitsensä tanaan, huutaneet sloganeitaan ja rynnineet lakia vastaan – turhaan. Demokratian pelisäännöt sekä kongressin realiteetit eivät ole muuttuneet. Demokraatit kontrolloivat senaattia, ja he eivät luovu puolueensa suurimmasta lainsäädännöllisestä saavutuksesta vuosikymmeniin.

Demokraatit muistuttavat, että Obama valittiin vuonna 2008 presidentiksi ohjelmalla, jonka keskeinen sisäpoliittinen tavoite oli terveydenhoidon uudistus. Vuonna 2012 uudistus oli jälleen eräs vaalikampanjan keskeisistä teemoista. Obama valittiin uudelleen, demokraatit pitivät kontrollin senaatista, ja jopa edustajainhuoneen vaaleissa demokraatit saivat kansallisesti yli miljoona ääntä enemmän kuin republikaanit. Republikaanit pitivät edustajainhuoneen ainoastaan heille suotuisten vaalipiirikarttojen ja vaalimatematiikan avulla.

Republikaanien teekutsusiipi on kieltäytynyt hyväksymästä vaalien tuloksia. Uskossaan horjumaton, motivoitunut, hyvin rahoitettu ja organisoitu teekutsuliike ei epäröi käyttää vaa’ankieliasemaansa hyväkseen, kieltäytyen rahoittamasta liittovaltion toimintoja, elleivät demokraatit suostu luopumaan uudistuksesta tai vähintäänkin lykkäämään sen toimeenpanoa. Strategia petti. Viime yönä liittovaltion ei-keskeiset toiminnot menivät kiinni, mutta terveydenhoidon uudistus otti ison askeleen eteenpäin.

Mitä liittovaltion osittainen sulkeminen tarkoittaa tavalliselle kansalaiselle? Liittovaltion keskeiset toiminnot-armeija, sosiaaliturva, postilaitos, lennonjohto, jne.-jatkavat toimintojaan melko normaaliin tapaan, mutta yli 800 000 liittovaltion työntekijää lomautettiin keskiyöllä. Kansallispuistot, liittovaltion byrokraatit sekä muut ei-elintärkeät toiminnot ovat nyt kiinni poliittisen sovun syntymiseen saakka.

Välittömällä arkipäivän tasolla tavallinen amerikkalainen havaitsee liittovaltion kriisin lähinnä kiinni menneinä museoina ja kansallispuistoina sekä hidastuneena tai pysähtyneenä byrokratiana. Välillisesti katsottuna liki yli 800 000 amerikkalaisen palkanmaksun pysähtyminen ja poistuminen talouden rattaista vaikuttaa huomattavasti, varsinkin Washingtonin kaltaisissa kaupungeissa, joissa liittovaltio on merkittävä työllistäjä. Kriisin vaikutus maan talouteen on negatiivinen, joskin vahingon laajuus on vielä hämärän peitossa.

Kriisin kestoa on vaikea ennustaa. Sekä Obama että teekutsulaiset ovat vakuuttaneet katsovansa pelin loppuun saakka. Obama vetoaa uudistuksen perustuvan vaalivoittoihinsa sekä demokraattiseen prosessiin. Teekutsulaiset siteeraavat puolestaan gallupeita, joiden mukaan kansakunnan enemmistö ei pidä terveydenhoidon uudistuksesta.

Kuka on oikeassa? Itse liittyisin kommentaattoreihin, jotka ovat kyseenalaistaneet republikaanien taktiikan. Jos terveydenhoidon uudistus todellakin osoittautuu heidän povaamakseen katastrofiksi, miksi teekutsulaiset eivät anna lain astua voimaan? Miksi he eivät istu rauhassa seuraamassa heidän povaamaansa kaaoksen saapumista? Romahduksen jälkeen he voisivat astua areenalle, heiluttaa etusormeaan ja antaa ”mitä me sanoimme” -muistutuksia, sekä ratsastaa valtaviin voittoihin vuosien 2014 ja 2016 vaaleissa. Nyt he ainoastaan leimautuvat jupakan syypukiksi, riskeeraten samalla maan ja maailman talouden toipumisen.

Soundtrack: Randy Newman, Rednecks.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

”Nyt he ainoastaan leimautuvat jupakan syypukiksi”

No mutta eikös tämä ole Markolle mieleen?

Kuinka ylipäätään on ymmärrettävissä, että USA:n oikeisto ja erityisesti teekutsut tekevät kaikkensa valheellisesta pelottelusta ja kiristämisestä alkaen, jotta kaikkia amerikkalaisia EI saataisi sairaudenhoidon piiriin?

Se on toki oikeistolle luontaista, että se puolustaa jättimäistä yksityistä sairausvakuutusbisnestä, mutta onko se bisnekseltä pois, jos sairaudenhoidon piiriin saadaan saadaan kymmenet miljoonat amerikkalaiset, joilla yksinkertaisesti ei ole varaa sairausvakuutukseen?
Nythän he saavat tyytyä vain ensiapuun akuutin hengenvaaran poistamiseksi, ja lakisääteinen hoitovelvoite loppuu siihen, eli jäävät ilman muuta tarvittavaa sairaudenhoitoa.

Kuinka tällainen maa voi ylpeillä demokratialla?

Todella upea systeemi, että paikat pannaan kiinni, ettei budjettia ylitetä. Tännekin semmoinen ! Obaman hoitohanke on sinällään järkevä, mutta kaikessa nähdään vastustettavaa kommunismia, kun itse ei osata ajatella syvällisesti vaan uskotaan yksityisroistokiskuribisneksen lobbareita.

Sarjakuvamainen hyvä vs. paha -paatos ei ainakaan lisää Maunulan uskottavuutta. Tuollainen mustavalkoinen jyrkästi kahtiajaettu maailmankuva antaa kirjoittajasta hyvin lapsellisen kuvan.

Eipä silti, ei Maunulan maailmankuva eroa millään tavalla suomalaisen vasemmalle päin vahvasti kallellaan olevan valtamedian tyylistä joka rakentuu tarkoitushakuisille kärjistyksille, paremmintietämiselle ja olkinukkien rakentelulle.

Yhdysvaltojen sisäpolitiikka on laaja ja kiehtova aihe josta soisi lukevansa muunkinlaisia analyyseja kuin näitä ”teekutsulaiset ovat tyhmiä punaniskajuntteja ja siksi syyllisiä kaikkeen” sapluunalla kirjoitettuja ad nausem.

Kuinkahan TaRa oikealle vahvasti kallellaan selittäisi artikkelin kuvaaman tilanteen parhain päin, tai analyyttisesti saisi kuoriutumaan teeketsulaisista jotain muuta, kuin ovat?

@Tara, mikä Maunulan kirjoituksessa ei pidä paikkansa?

Gallupeista puheen ollen, Quinnipiacin tuoreessa kyselyssä republikaanien valitsemat keinot terveydenhoidon uudistuksen jarruttamiseen eivät ole kovin suosittuja:

”American voters oppose 72 – 22 percent Congress shutting down the federal government to block implementation of the Affordable Care Act, or Obamacare, according to a Quinnipiac University national poll released today.

Voters also oppose 64 – 27 percent blocking an increase in the nation’s debt ceiling as a way to stop Obamacare, the independent Quinnipiac (KWIN-uh-pe-ack) University poll finds.

American voters are divided on Obamacare, with 45 percent in favor and 47 percent opposed, but they are opposed 58 – 34 percent to Congress cutting off funding for the health care law to stop its implementation.”

Kongressin republikaanit eivät ole kovin suosittuja juuri nyt:

”American voters disapprove 74 – 17 percent of the job Republicans in Congress are doing, their lowest score ever, and disapprove 60 – 32 percent of the job Democrats are doing.”

”…their lowest score ever…”

http://www.quinnipiac.edu/institutes-and-centers/polling-institute/national/release-detail?ReleaseID=1958

Päivä ja puoli shutdownia takana ja normaalisti jopa ylikorostuneen puolueeton mediakenttä syyttää yhdessä kuorossa Republikaanien johtoa ja erityisesti teekutsuliikkeen edustajia koko sotkusta.

Toisaalta, mitä muuta voi kukaan rehellisesti sanoa äärioikeistolaisista terroristeista, jotka sulkevat liittovaltion hallinnon mieluummin kuin antavat miljoonille vähävaraisille USA:n kansalaisille mahdollisuuden hankkia terveydenhoitovakuutuksen omilla rahoillaan. Kärsiköön ja kuolkoon kaikki pois koska kerran ovat köyhiä, on Republikaanien ehdoton vaatimus. Siitähän tässä lopulta on kysymys.

Republikaaneilla on vielä yksi mahdollisuus ajaa koko USA vararikkoon ja samantien puoli maailmaa lamaan parin viikon kuluttua kun imaginäärinen velkakatto tulee eteen. Epäilemättä he tekevät senkin, jotta kaikki kansalaiset eivät vain pääsisi terveydenhoidon piiriin.

@Tara, mikä Maunulan kirjoituksessa ei pidä paikkansa?

Mika: Maunula älykkäänä miehenä ymmärtää varmasti pysyä totuudessa mutta sillä ei ole merkitystä koska ei asioiden värittämiseen tarvita totuuden muuntelua, riittää että kertoo vain valittuja paloja kokonaisuudesta. Truth but not the whole truth, ymmärsitkö?

USA:n republikaanien ja demokraattien tappeluihin voi vaan todeta että it takes two to tango eikä tuommoista täydellistä lukkoa saa yksi osapuoli millään aikaiseksi.

Itse en hirvittävästi arvosta nykyisin niin yleistä tyyliä jossa toimittaja/kolumnisti/mikävaan vääntää oikein paksusta rautalangasta sen, mitä mieltä lukijan pitäisi asioista olla. Mielestäni se on lukijoita halveksivaa toimintaa. Parempi olisi antaa lukijan tehdä itse johtopäätökset.

@Tara, kerro meille ne puuttuvat palat. Millä tavalla demokraatit ovat osallistuneet tämän meneillään olevan kriisin syntymiseen?