Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Liittovaltion sulkeutuminen: mitä, missä, milloin?

Blogit Americana 1.10.2013 15:14
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Monet liittovaltion toiminnot pistivät keskiyöllä lapun tilapäisesti luukulle. Kongressin republikaanien teekutsu-siiven ja Valkoisen talon kiista on edennyt pattitilanteeseen. Liittovaltion hallinto operoi nyt puolilla valoilla.

Liittovaltion osittainen sulku kiteytyy demokraattien sekä republikaanien-ja erityisesti teekutsusiiven-väliseen kiistaan terveydenhoidon uudistuksesta.

Viimeisen kahden vuoden aikana terveydenhoidon uudistuksesta on tullut republikaanien teekutsu-siivelle pakkomielle. He ovat yrittäneet kumota koko lain tai ainakin osia siitä jo 45 kertaa. Päättäväisyydellä joka tekisi Don Quixotenkin kateelliseksi, teekutsulaiset ovat kerta toisensa jälkeen laskeneet peitsensä tanaan, huutaneet sloganeitaan ja rynnineet lakia vastaan – turhaan. Demokratian pelisäännöt sekä kongressin realiteetit eivät ole muuttuneet. Demokraatit kontrolloivat senaattia, ja he eivät luovu puolueensa suurimmasta lainsäädännöllisestä saavutuksesta vuosikymmeniin.

Demokraatit muistuttavat, että Obama valittiin vuonna 2008 presidentiksi ohjelmalla, jonka keskeinen sisäpoliittinen tavoite oli terveydenhoidon uudistus. Vuonna 2012 uudistus oli jälleen eräs vaalikampanjan keskeisistä teemoista. Obama valittiin uudelleen, demokraatit pitivät kontrollin senaatista, ja jopa edustajainhuoneen vaaleissa demokraatit saivat kansallisesti yli miljoona ääntä enemmän kuin republikaanit. Republikaanit pitivät edustajainhuoneen ainoastaan heille suotuisten vaalipiirikarttojen ja vaalimatematiikan avulla.

Republikaanien teekutsusiipi on kieltäytynyt hyväksymästä vaalien tuloksia. Uskossaan horjumaton, motivoitunut, hyvin rahoitettu ja organisoitu teekutsuliike ei epäröi käyttää vaa’ankieliasemaansa hyväkseen, kieltäytyen rahoittamasta liittovaltion toimintoja, elleivät demokraatit suostu luopumaan uudistuksesta tai vähintäänkin lykkäämään sen toimeenpanoa. Strategia petti. Viime yönä liittovaltion ei-keskeiset toiminnot menivät kiinni, mutta terveydenhoidon uudistus otti ison askeleen eteenpäin.

Mitä liittovaltion osittainen sulkeminen tarkoittaa tavalliselle kansalaiselle? Liittovaltion keskeiset toiminnot-armeija, sosiaaliturva, postilaitos, lennonjohto, jne.-jatkavat toimintojaan melko normaaliin tapaan, mutta yli 800 000 liittovaltion työntekijää lomautettiin keskiyöllä. Kansallispuistot, liittovaltion byrokraatit sekä muut ei-elintärkeät toiminnot ovat nyt kiinni poliittisen sovun syntymiseen saakka.

Välittömällä arkipäivän tasolla tavallinen amerikkalainen havaitsee liittovaltion kriisin lähinnä kiinni menneinä museoina ja kansallispuistoina sekä hidastuneena tai pysähtyneenä byrokratiana. Välillisesti katsottuna liki yli 800 000 amerikkalaisen palkanmaksun pysähtyminen ja poistuminen talouden rattaista vaikuttaa huomattavasti, varsinkin Washingtonin kaltaisissa kaupungeissa, joissa liittovaltio on merkittävä työllistäjä. Kriisin vaikutus maan talouteen on negatiivinen, joskin vahingon laajuus on vielä hämärän peitossa.

Kriisin kestoa on vaikea ennustaa. Sekä Obama että teekutsulaiset ovat vakuuttaneet katsovansa pelin loppuun saakka. Obama vetoaa uudistuksen perustuvan vaalivoittoihinsa sekä demokraattiseen prosessiin. Teekutsulaiset siteeraavat puolestaan gallupeita, joiden mukaan kansakunnan enemmistö ei pidä terveydenhoidon uudistuksesta.

Kuka on oikeassa? Itse liittyisin kommentaattoreihin, jotka ovat kyseenalaistaneet republikaanien taktiikan. Jos terveydenhoidon uudistus todellakin osoittautuu heidän povaamakseen katastrofiksi, miksi teekutsulaiset eivät anna lain astua voimaan? Miksi he eivät istu rauhassa seuraamassa heidän povaamaansa kaaoksen saapumista? Romahduksen jälkeen he voisivat astua areenalle, heiluttaa etusormeaan ja antaa ”mitä me sanoimme” -muistutuksia, sekä ratsastaa valtaviin voittoihin vuosien 2014 ja 2016 vaaleissa. Nyt he ainoastaan leimautuvat jupakan syypukiksi, riskeeraten samalla maan ja maailman talouden toipumisen.

Soundtrack: Randy Newman, Rednecks.