Liikkuvatko amerikkalaisen politiikan mannerlaatat: onko republikaaneista tulossa työväenluokan puolue?

Republikaaneilla on voimaa köyhtyvän työväenluokan parissa, demokraatit vahvistuvat hyvätuloisten amerikkalaisten puolueena.

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Kaikki edes yhdellä silmällä amerikkalaista politiikkaa seuraavat tietävät, että Pohjoisen Keskilännen kovia kokeneet duunarit nostivat Donald Trumpin Valkoiseen taloon.

Trumpin presidenttiys on suoraa seurausta valkoisen työväenluokan taloudellisista vaikeuksista, Keskilännen turhautumisesta rannikoiden eliittiin ja talousmallista, joka palkitsee omistamista enemmän kuin työntekoa. Sen keskipisteessä on vihollishakuinen populismi, joka löytää syyllisen ulkomaalaisista, siirtolaisista ja heitä hyysäävistä demokraattisista eliiteistä.

Duunareiden liukuminen populistien leiriin ei ole uusi trendi. Läpi historian osa amerikkalaisesta työväenluokasta on ollut vastaanottavainen viestille, joka syyttää muita heidän vaikeuksistaan. Afroamerikkalaisten, maahanmuuttajien, kapitalistien, liberaalien ja eliittien syyllistäminen on tarjonnut helppoja poliittisia irtopisteitä ehdokkaille yli puoluerajojen.

 

Tuoreet tutkimukset osoittavat republikaanien voiman köyhtyvän työväenluokan parissa ja demokraattien kasvavan roolin hyvätuloisten amerikkalaisten puolueena.