Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Lihansyönnin puolustuspuhe

Blogit Americana 23.12.2011 18:00
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Joulu on jo ovella, ja jääkaapit ja ruokapöydät ympäri kristikuntaa notkuvat herkkujen painosta. Mutta onko sinulla moraalista oikeutta kinkkuun? On, sanovat ex-vegetaristit.

Useimpiin joulupöytiin kuuluu olennaisena osana kinkku tai joku muu lihainen ruokalaji. Useiden pöytien ääressä istuu myös kiukkuinen vegetaristi, joka yrittää pilata muiden herkuttelun lihalautasten mulkoilulla tai moralistisilla nälväyksillä lihansyönnin vaaroista ja synnillisyydestä.

Vegetaristit ovat väärässä. Kohtuullinen lihansyönti on sekä eettistä että terveellistä, kuten kolme entistä vegetaristia todistavat The Atlantic -lehden webbisivuilla.

Teuraseläinten pito tarjoaa paitsi lihaa, maitotuotteita, vaatteita sekä muita oheistuotteita, mutta se myös antaa maanviljelijöille luonnollisia lannoitteita. Karjan lanta on huomattavasti parempi ja ympäristöystävällisempi lannoite kuin kemianteollisuuden tuotteet. Lihansyönti edesauttaa ekologista vihannestuotantoa.

Moraalinen totaaliveganismi on loogisesti mahdotonta. Mihin vegaani vetää eläinten tappamisen rajat? Onko oikein tappaa eläimiä, jotka yrittävät syödä ihmisille tarkoitetut kasvikset pelloilta? Entä tauteja levittävät hyönteiset? Jos kaikki elämä on yhtä arvokasta, malariaa levittävän hyttysen tappaminen on epäeettinen teko. Myös aitojen rakentaminen peltojen ympärille tappaa eläimiä, joko suoraan tai välillisesti.

Liha on terveellistä ja tuo hyvän olon. Ex-vegaani kertoo The Atlanticin sivuilla miten hänen olonsa parani, kun hän ryhtyi syömään maitotuotteita ja kananmunia. Olo ja terveys paranivat entisestään, kun hän lisäsi kalan ja kananlihan lautaselle. Tänään miehen kaapista löytyy kauriinmetsästykseen tarkoitettu kivääri. Monet vegetaristit kärsivät B-12 vitamiinin puuttesta, ja lihan sisältämä rauta ja sinkki imeytyvät elimistöön paremmin kuin kasvistuotteista tai pillereistä saadut versiot.

Eettisesti ja ympäristöystavallisesti tuotettu liha ei kuormita luontoa. Itse metsästetty liha on vieläkin ympäristöystävällisempää. Vegetaristit, älkää murehtiko perheenne maltillisesta lihansyönnistä, vaan suunnatkaa tarmomme oikeaan ja vakavaan ympäristöongelmaan, kuten vaikkapa kissojen pitämiseen lemmikkeinä.

Erinomaista joulua kaikille Americanan lukijoille. Olkoon aikanne perheidenne kanssa antoisaa, viininne hyvää, ja kinkkunne erityisen maukasta.

Soundtrack: Alex Chilton, Jesus Christ.