Liberaalit ja Osaman kuolema

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Osama bin Ladenin kuolema on taas muistuttanut kulttuurieroista Yhdysvaltojen ja Euroopan välillä.

Yhdysvalloissa jopa liberaalit ovat valtaosin olleet avoimen tyytyväisiä bin Ladenin kuolemaan. Demokraattien valtaosa allekirjoittaa presidentti Obaman viimeviikkoisen haastattelulausunnon: ”Jos joku ei usko että bin Laden sai mitä ansaitsikin, hänen pitäisi käydä tarkastuttamassa päänsä.”

Eurooppalaiset liberaalit vaikuttavat huomattavasti kriittisemmiltä bin Ladenin tappamista kohtaan. Webbikeskustelut operaation laillisuudesta ja moraalisesta oikeutuksesta sekä amerikkalaisten avoimesta ilosta ovat olleet äänekkään syyttäviä, jopa kiihkeitä.

David M. Anderson on historian professori Louisiana Tech -yliopistosta. Hän on vakaumuksellinen ja poliittisesti aktiivinen liberaali demokraatti, sekoitus vanhan linjan ay-demaria sekä ns. New Left -koulukuntaa. Suomalaisessa poliittisessa kentässä Anderson sopisi parhaiten todennäköisesti vasemmistodemareiden riveihin.

Anderson on äänekkäästi ja johdonmukaisesti vastustanut kuolemanrangaistusta, aggressiivista ulkopolitiikkaa, Irakin sotaa, sekä amerikkalaista unilateralismia. Siitä huolimatta hän hyväksyy bin Ladenin tappamisen ja osoittaa ymmärrystä jopa bin Ladenin kuoleman juhlijoille. Anderson suostui pohdiskelemaan amerikkalaisten ja eurooppalaisten liberaalien eroja julkisesti.

”Epäilen, että monet eurooppalaiset eivät täysin ymmärrä miten surullisia ja traumatisoituneita amerikkalaiset olivat 9/11-iskujen jälkeen. Tämä vaikutti kansakuntaan todella vahvasti, ja se on muokannut sekä politiikaamme että psyykettämme. Ymmärsin reaktiot. Minä itse? Olin hieman yllättynyt, että bin Laden oli edelleen elossa, sillä uskoin hänen kuolleen muutama vuosi sitten. Itse en kokenut vahvoja tunne-elämyksiä suuntaan tai toiseen.”

”Paikoitellen eurooppalaiset eivät näytä tuntevan amerikkalaista psyykettä. Me emme ole lonkalta ampuvia lännenmiehiä. Me olemme ennemminkin Homer Simpsoneiden kansakunta. Naamioimme epävarmuutemme ja surumme yliampuvaan käytökseen, mutta se on todellakin vain naamio.”

”Mitä bin Ladenin ampumiseen tulee, koko operaatio oli mielestäni fait accompli. Jos bin Laden olisi halunnut perustella tekonsa riippumattoman ja tasapuolisen oikeusistuimen edessä, hän olisi voinut milloin tahansa antautua sekä asettautua vaikkapa kansainvälisen oikeuden eteen. Bin Laden ei halunnut tätä, vaan toistuvasti ilmaisi, että hän haluaa kuolla taistellen, aatteensa marttyyrinä. Näin tapahtui. Bin Laden valitsi itse kohtalonsa. En usko kuolemanrangaistukseen, mutta tämä oli taistelua, ei teloitus.”

”Ei tunnu hyvältä myöntää tätä, mutta George W. Bush saattoi olla oikeassa verratessaan al-Quaidaa villiin länteen. Bin Laden sekä hänen tukijansa ovat rikollisia, jotka ovat tappaneet terrorillaan huomattavasti enemmän siivoojia ja talonmiehiä kuin läntisiä sotilaita. He ovat pohjimmiltaan nihilistejä, jotka pyrkivät levittämään laittomuutta. Bin Laden oli huomattavasti lähempänä Andreas Baaderia kuin Che Guevaraa. Al-Quaida itse muokkasi taistelun luonteen haluamaansa suuntaan. Kommentoidessaan Vietnamin sotaa, Malcolm X sanoi, että jos valitset murhaamisen politiikkasi välineeksi, sinun ei pidä yllättyä jos joku vastaa samalla mitalla.”

”Me olemme silti edelleen oikeusvaltio. CIA kidutti vankeja vuonna 2003, totta, mutta se myös lopetti kiduttamisen heti kun oikeusistuimet kielsivät käytännön. Bin Ladenin tapaus ei murenna oikeusvaltiota.”

Soundtrack: The Carter Family, Can the Circle Be Unbroken.