Liberaalit ja fasistit: kuin kaksi marjaa?

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Kuuntelin työmatkalla konservatiivista puheradiota. Neal Boortz, paikallinen kommentaattori, vaahtosi suupielistään.

Neal oli vihainen Obaman terveydenhuollon uudistuksesta. Edes Obaman lupaukset työskennellä yhdessä yksityisen terveydenhuoltosektorin kanssa eivät piristäneet konservatiivia, päinvastoin. Obaman yritys luoda terveydenhuoltojärjestelmä, joka perustuu valtion ja yksityisen sektorin yhteistyöhön ei ole sosialismia, vaan jotain vielä pahempaa, Neal muistutti: tämä on fasismia!

Liberalismin yhdistäminen fasismiin tuli muotiin Jonah Goldbergin Liberal Fascism -kirjan myötä. Goldberg, konservatiivinen kommentaattori, yritti todistella kirjassaan, että fasismi oli pohjimmiltaan vasemmistolainen liike.

Kirjan argumentit ovat valtaosin koomisia: natsi-puolueen nimestä löytyi sana ”sosialistinen,” eli Hitler oli liberaali. Mussolini aloitti poliittisen uransa sosialistien riveissä, eli hän oli sosialisti. Hitler oli vegetaristi, monet liberaalit ovat vegetaristeja, eli Hitler ja liberaalit ovat hengenheimolaisia. Ja niin edelleen.

Kirja on surkeasti argumentoitu tekele, jota edes konservatiiviälyköt eivät ota vakavasti. Mutta se löysi kaikupohjaa konservatiivien syvistä riveistä. Demokraattien syyttäminen fasisteiksi on tänään melko normaalia retoriikkaa. Syytös herätti reaktioita vielä keväällä, mutta tänään se tuskin nostattaa kulmakarvoja.

Liberaaleille fasismi-syytökset tarjoavat lisätodisteita, että heidän konservatiiviset ystävänsä ovat menettämässä mielenterveytensä. Konservatiivit uskovat, että Obaman maltillinen liberalismi ja halu luoda siltoja valtion ja liike-elämän välille on vain askel matkalla kohti liberaalia, eli fasistista, totalitarismia.

Soundtrack: David Bowie, We Are the Dead.