Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Liberaalit ja fasistit: kuin kaksi marjaa?

Marko Maunula
Blogit Americana 22.7.2009 14:30

Kuuntelin työmatkalla konservatiivista puheradiota. Neal Boortz, paikallinen kommentaattori, vaahtosi suupielistään.

Neal oli vihainen Obaman terveydenhuollon uudistuksesta. Edes Obaman lupaukset työskennellä yhdessä yksityisen terveydenhuoltosektorin kanssa eivät piristäneet konservatiivia, päinvastoin. Obaman yritys luoda terveydenhuoltojärjestelmä, joka perustuu valtion ja yksityisen sektorin yhteistyöhön ei ole sosialismia, vaan jotain vielä pahempaa, Neal muistutti: tämä on fasismia!

Liberalismin yhdistäminen fasismiin tuli muotiin Jonah Goldbergin Liberal Fascism -kirjan myötä. Goldberg, konservatiivinen kommentaattori, yritti todistella kirjassaan, että fasismi oli pohjimmiltaan vasemmistolainen liike.

Kirjan argumentit ovat valtaosin koomisia: natsi-puolueen nimestä löytyi sana ”sosialistinen,” eli Hitler oli liberaali. Mussolini aloitti poliittisen uransa sosialistien riveissä, eli hän oli sosialisti. Hitler oli vegetaristi, monet liberaalit ovat vegetaristeja, eli Hitler ja liberaalit ovat hengenheimolaisia. Ja niin edelleen.

Kirja on surkeasti argumentoitu tekele, jota edes konservatiiviälyköt eivät ota vakavasti. Mutta se löysi kaikupohjaa konservatiivien syvistä riveistä. Demokraattien syyttäminen fasisteiksi on tänään melko normaalia retoriikkaa. Syytös herätti reaktioita vielä keväällä, mutta tänään se tuskin nostattaa kulmakarvoja.

Liberaaleille fasismi-syytökset tarjoavat lisätodisteita, että heidän konservatiiviset ystävänsä ovat menettämässä mielenterveytensä. Konservatiivit uskovat, että Obaman maltillinen liberalismi ja halu luoda siltoja valtion ja liike-elämän välille on vain askel matkalla kohti liberaalia, eli fasistista, totalitarismia.

Soundtrack: David Bowie, We Are the Dead.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Only in America! Jenkeissä noi radiokanavat on tietyissä piireissä jopa melko suosittuja.

Konservatiivit ajavat vain rikkaiden ja lobbareiden etuja.Demokraatit yrittävät edes vähän välittää muista ihmisistä.Hauskinta on kuunnella välillä näitä Rush Limbaugh multimiljonäärejä jotka ovat mukamas kansan puolella.Pitääkö yritysten etujen aina mennä ihmisyyden etujen edelle.Missä vaiheessa joku yritys on saanut tehdä tarpeeksi voittoa muiden terveyden ja hengen kustannuksella ja muista välittämättä,että joku sanoo:Nyt riittää!

Nyt kun demokraateilla on valta ja mieli vasempaan päin,niin Neuvostoliitostahan saisi valmista mallia kuinka kaikille saadaan kaikkea riittävästi ja tasapuolisesti.

On se melkein ilmainen terveydenhuolto ihmeellinen asia.Vai mitä!

Hieno kirjoitus. Kun noita äärioikeistolaisia kirjoittajia lukee ja kuuntelee, tulee kieltämättä mieleen juuri tuo ”only in america”. Ann Coulter on yksi esimerkeistä kuinka uskomattomia juttuja sieltä tulee. Sitten taas USA:n ”vasemmiston” suunnalta Bill Maherin showt ja vitsit ovat aika räävittömiä ja kovaa piruilua konservatiivien suuntaan, mutta pohjaavat toki faktoihin.

USA:ssa politiikka vaikuttaa olevan yhtä suurta sirkusta.