Liberaali suvaitsemattomuus

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Yhdysvallat on keskellä yliopistojen valmistujaisjuhlia. Toukokuun toisella puoliskolla tuhannet kampukset ympäri mannerta lähettävät opiskelijansa maailmalle, kohti työelämää tai jatko-opintoja.

Juhlallisuudet tarjoavat sekoituksen riehakasta juhlaa ja keskiajalta periytyvää seremoniaa maistereiden huputuksineen. Juhlien lakipiste on paikalle kutsutun arvovaltaisen henkilön juhlapuhe.

Opiskelijana ja professorina olen kuunnellut ehkä viisitoista puhetta, ja niiden kaava on yleensä ennustettava. Puhujat kehottavat opiskelijoita jatkamaan oppimista, osallistuvan yhteisten asioiden hoitoon ja olemaan hyviä ihmisiä.

Parhaat kuulemani puheet tulivat Yhdysvaltain entiseltä YK-suurlähettiläs Andrew Youngilta ja Atlantan ex-pormestari Shirley Franklinilta. Unohtumattomin oli krapulaansa valittaneen mediamoguli Ted Turnerin tajunnanvirta, jonka kohokohta oli kehotus käyttää aurinkovoidetta.

Puhujien valinta on usein myös poliittinen veto. Konservatiivit valittavat liberaaleista puhujista ja päinvastoin. Vaikka puheet itse välttäisivät päivänpolitiikkaa, tulehtuneessa poliittisessa ilmapiirissä pelkkä puhujan persoona ärsyttää suurta osaa katsomosta.