Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Lex Luthor, Hönö, ja terrorismin nykytila

Marko Maunula
Blogit Americana 3.5.2010 13:58

Mitä New Yorkin epäonnistunut autopommi kertoo islamististen terroristien toimintakyvystä?

Times Squaren suutariksi jäänyt autopommi oli tuskin hinattu pois paikalta, kun Qari Hussain Mehsud, Pakistanin Talibanin pommimestari, ilmoitti järjestön olevan yrityksen takana. ”Isku” oli kosto Predator-hyökkäysten tappamien terroristipomojen puolesta, Mehsud sanoi.

Ensiksikin, me emme tiedä kuka oli vastuussa yrityksestä. Toiseksi, Mehsudin ymmärrys länsimaalaisesta massapsykologiasta ja organisaationsa markkinoinnista ovat heikoissa kantimissa. Lopuksi, mikäli pommi oli todellakin rakennettu Mehsudin opeilla, Talibanin viholliset voivat ottaa hieman lunkimmin.

Vajaa vuosikymmen sitten al-Qaida, Taliban, sekä muut islamistit vaikuttivat liki saatanallisilta supermiehiltä. Syyskuun 11. päivän iskujen jälkeen pelästyneet länsimaalaiset suhtautuivat terroristeihin kuin sarjakuvien saatanallisiin antisankareihin.

He olivat kaikkialla, kykeneviä paholaismaisen nerokkaisiin iskuihin, ja taistelu heitä vastaan vaati totaalista omistautumista (War on Terror), mittavia sotilasoperaatioita (Irak ja Afganistan), sekä kansalaisvapauksien rajallista uhraamista (Patriot Act).

Islamistinen terroristi ei ole enää Lex Luthor, vaan ennemminkin Masista tuttu Hönö. Jos Taliban todella on vastuussa Times Squaren yrityksestä, järjestön toimintakyky ja tehokkuus ovat, luojan kiitos, todella huonossa hapessa.

Vuosikymmen sitten Taliban, al-Qaida, sekä muut terrorijärjestöt kykenivät mittaviin, huolellisesti koordinoituihin monen rintaman hyökkäyksiin. Tänään he kykenevät parkkeeraamaan savuavan auton Times Squarelle.

George W. Bushin aloittama ja Barack Obaman jatkama terroristijohtajien salamurhakampanja on selvästi tehonnut.

Soundtrack: Elliott Smith, Single File.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Mistä näitä juttuja vedetään, aku ankastako? Al-Qaidalla oli 9/11 kanssa yhtä paljon tekemistä kuin lee harwey oswaldilla JFK:n murhan kanssa. Eikä nämä terrorijutut tahdo enää mennä jenkeissä läpi, silmät auennut:
http://www.youtube.com/watch?v=RgGwMHfWcsU&feature=watch_response_rev

Jos teitin jutut on tätä tasoa, miksi mä tilaisin kuivista? Eikö jopa seiskassakin ole paremmat jutut?

Voi jeesus, taasko tämä alkaa tämä 9/11-salaliittojen jauhanta. Voisitte mennä jonnekin muualle kailottamaan totuuttanne. Kiitos.

Toisaalta – näistä salaliitoista voisi olla kiintoisaa lukea Maunulan kirjoittamana jenkkinäkökulmasta. Täällä niistä tuntuvat kiihkoutuvan vain jengi nimettömänä netissä (mihin itsekin juuri syyllistyin, myönnän!).

Trooper on hyvä ja vilkaisee vaikka maikkarin tekstitv:tä, senkään mukaan nykin poliisi ei usko talebanin olevan tuon takana. Kato, kelkka kääntyy kovaan tahtiin jenkkilässä, eiks tästä olisi niin ku hyvä tiedottaa suomalaisen journalismin johtotähdessä? Ai, niin, lukeehan täällä samat kuin ilmaisjakelulehdissä, hei miksi mä pyörin täällä, eiks oo parempaakin tekemistä??? Kiitos Maunula, toshi hyvä ja avartava juttu!