Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Lex Luthor, Hönö, ja terrorismin nykytila

Blogit Americana 3.5.2010 13:58
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Mitä New Yorkin epäonnistunut autopommi kertoo islamististen terroristien toimintakyvystä?

Times Squaren suutariksi jäänyt autopommi oli tuskin hinattu pois paikalta, kun Qari Hussain Mehsud, Pakistanin Talibanin pommimestari, ilmoitti järjestön olevan yrityksen takana. ”Isku” oli kosto Predator-hyökkäysten tappamien terroristipomojen puolesta, Mehsud sanoi.

Ensiksikin, me emme tiedä kuka oli vastuussa yrityksestä. Toiseksi, Mehsudin ymmärrys länsimaalaisesta massapsykologiasta ja organisaationsa markkinoinnista ovat heikoissa kantimissa. Lopuksi, mikäli pommi oli todellakin rakennettu Mehsudin opeilla, Talibanin viholliset voivat ottaa hieman lunkimmin.

Vajaa vuosikymmen sitten al-Qaida, Taliban, sekä muut islamistit vaikuttivat liki saatanallisilta supermiehiltä. Syyskuun 11. päivän iskujen jälkeen pelästyneet länsimaalaiset suhtautuivat terroristeihin kuin sarjakuvien saatanallisiin antisankareihin.

He olivat kaikkialla, kykeneviä paholaismaisen nerokkaisiin iskuihin, ja taistelu heitä vastaan vaati totaalista omistautumista (War on Terror), mittavia sotilasoperaatioita (Irak ja Afganistan), sekä kansalaisvapauksien rajallista uhraamista (Patriot Act).

Islamistinen terroristi ei ole enää Lex Luthor, vaan ennemminkin Masista tuttu Hönö. Jos Taliban todella on vastuussa Times Squaren yrityksestä, järjestön toimintakyky ja tehokkuus ovat, luojan kiitos, todella huonossa hapessa.

Vuosikymmen sitten Taliban, al-Qaida, sekä muut terrorijärjestöt kykenivät mittaviin, huolellisesti koordinoituihin monen rintaman hyökkäyksiin. Tänään he kykenevät parkkeeraamaan savuavan auton Times Squarelle.

George W. Bushin aloittama ja Barack Obaman jatkama terroristijohtajien salamurhakampanja on selvästi tehonnut.

Soundtrack: Elliott Smith, Single File.